Kategoriler
Gündem

Gece yarısı 4 katlı binada çökme meydana geldi

İstanbul ilinin Pendik Batı Mahallesi Dr. Orhan Maltepe Caddesi’nde konumunu sürdüren 4 katlı binada gece yarısı yaşanan çökme büyük korkuya neden oldu. Soğuk havada sokağa dökülen bina sakinleri yaşadıkları şoku uzun bir süre atlatamadı.

Deprem gelmeden binalar çöküyor…

İstanbul Pendik’te gece yarısı yaşanan korku dolu anlar büyük bir facia olmadan noktalandı. Ancak vatandaşların aklına beklenen büyük İstanbul depremi geldi. Özellikle 1999 Ağustos ayında Gölcük bölgesinde yaşanan büyük deprem sonrası bu felakete tanık olanlar kentsel dönüşüm istiyor.

Saatler gece yarısı 01:30’u gösterdiğinde Pendik Batı Mahallesi Dr. Orhan Maltepe Caddesi üzerinde yer alan 4 katlı binanın 4. ve 3. katındaki balkonlar büyük bir gürültüyle çöktü. Mahallede duyulan ve yankı uyandıran gürültü, bina sakinlerinin yanı sıra diğer vatandaşları da epey tedirgin etmiş oldu.

Soğuk havaya rağmen vatandaşlar sokağa döküldü

4 katlı binanın en üst katı ve hemen altında yer alan dairenin balkon kısmında oluşan çökme, mahalledeki vatandaşları küçük, büyük demeden sokağa döktü. Olayın gece saatlerinde meydana gelmesi nedeniyle sokakların boş olması insanları yaşanacak faciadan kıl payı kurtarmış oldu. Olaya tanıklık eden mahalle sakinlerinin de söylemlerine göre, gündüz vakti aynı olay ciddi yaralanmalara veya ölümlere sebebiyet verebilirdi.

Yapılan ihbarlar sonucunda olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve belediye ekipleri intikal etti. Alınan geniş güvenlik önlemleri arasında bina sakinlerinin gece yarısı tahliyesi güvenli bir şekilde tamamlandı.

Bina kullanım dışı

Bina önüne çok sayıda güvenlik şeridi çekilirken, 4 katlı binanın kapısına da yetkililerce mühür vuruldu. Belediye ekipleri tedbirleri arttırarak 4 katlı binanın yanındaki çevre binalarını da boşalttırdı. Sokakta kalmanın şokunu yaşayanlar vatandaşlar, sokakta bırakılmadığı gibi mağduriyetlerini giderme amacıyla ekipler tarafından otellere yerleştirildi.

Çürük binalar birer birer ortaya çıkıyor

Geçtiğimiz 2019 yılında örneklerini gördüğümüz çürük binaların çökme anını hep birlikte izlemiştik. Nefeslerin tutularak canlı yayın üzerinden izleyebilme olanağı yakaladığımız veya gündüz vakti büyük bir gürültüyle bina sakinlerini içine alarak yıkılan bina örneklerini videolardan izlemiştik. İstanbul’da en ufak depremin meydana gelmeden sadece inşaat çalışmalarının neden olduğu bu çökmeler ailelere can kayıplarını da yaşatmıştı. Kentsel dönüşümün büyük bir önem kazandığını hatırlatan binalar, deprem geldiğinde ayakta kalamayabilir.