Kategoriler
Gündem Teknoloji

Google’dan erken deprem uyarısı güncellemesi

Google yaptığı yeniliklere bir yenisini daha ekledi. Google, akıllı telefon olarak bilinen Android alt yapısına sahip cep telefonlarında büyük ses getirecek yeni uygulamaya imza attı. Androit uygulaması kullanan telefonları deprem sensörüne çevirebilen yeni bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme sayesinde cep telefonları deprem tespiti ve uyarı sistemlerinin olmadığı veya yetersiz olduğu durumlarda vatandaşı bilgilendirip uyarabilecek.

Google tarafından yapılan son güncelleme sayesinde Android alt yapısını kullanan telefonlar deprem uyarıcı yapan uyarı cihazlarına dönüşüyor. Google bu özellik sayesinde elde edeceği verilerle bir birkaç saniyelik erken uyarı sistemi ortaya çıkararak deprem esnasında ölümleri daha az bir seviyeye düşürmeyi planlıyor.

Güncelleme ile Android alt yapısını kullanan telefonlar mini bir deprem ikaz sensörüne dönüşebiliyor. Google başlangıç olarak bu uygulamaya izin veren kullanıcılardan veri toplamaya başladı. İlerleyen zamanlarda ise erken uyarı ve benzeri birçok özelliğin kullanıma girmesi planlanıyor.

İlk denemeler Kaliforniya’da

Bu uygulamanın ilk olarak Amerika’da Kaliforniya eyaletinde test edilmesi bekleniyor. Uygulamada deprem birkaç saniye önceden tespit edildiğinde, depremin merkez üssüne yakın bölgelerdeki vatandaşlara sesli bir uyarı gönderilecek. Bu uyarıyı alan kullanıcılar daha güvenli bir yere geçmek için zaman kazanmış olacak. Google, geliştirdiği bu yazılım sayesinde deprem titreşimlerini diğer titreşimlerden ayırt edebildiğini belirtiyor. Android alt yapısını kullanan telefonlar barındırdıkları akselerometrelerle depremi tespit edebilecekler. Deprem üssünün tespiti için o bölgede yer alan birkaç yüz kullanıcıdan sinyal gelmesi yeterli olacak. Bu uygulama 2.5 milyar Android işletim sistemini kullanan tüm telefonlarda yer alacağı belirtiliyor.