Kategoriler
Proje Haberleri

Güneş enerji tesisi için Türk ve Japon ortaklığı

Güneş enerji tesisi için Japonların yeni hedefi Türkiye oldu. Denizli üzerinde yapacakları güneş enerji tesisi için toplamda 10 milyon dolarlık yatırım yapacak olan, Japon Enechange ve Looop enerji firmaları ortaklaşa iş yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye’de yer alan Tokyo Japon Büyükelçiliği üzerinden yapılan konuya ilişkin açıklamada, Enechange ve Looop firmalarının yeni yatırım adresi Denizli oldu. Yatırıma ilişkin detayların aktarıldığı videolu konferans ile toplantıya dair detaylar paylaşıldı.

Görüşmenin konusu olan iki firma, ortak fon sağladıkları güneş enerji tesisi işletimine toplam 10 milyon dolar yatırım yaptı. Bu yatırımın Türkiye’de Denizli ili olduğu açıklama gereği aktarıldığı görüşmede, yatırımın 2029 yılına kadar değer artışı göstermesi bekleniyor. 10 milyon dolar üzerinden yapılan güneş enerji sistemi yatırımının, birkaç yıl içerisinde 100 milyon dolar değerine ulaşması öngörülmekte. Aynı zamanda yatırım fonunun diğer firmalara açık olması yatırımcıların zamanla artış göstermesine neden olacak.

Güneş enerji tesisi için Denizli’yi seçtiler

Yapılan toplantıda yer alan katılımcılar; Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Japonya, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Doğal Kaynaklar ve Enerji Ajansı Uluslararası İlişkiler Müdür Yardımıcıs Kaneko Tomohiro, Enechange Üst Yöneticisi Kiguçi Yohei, Looop Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Nakamura Soiçiro’ olarak gözlemlendi.

Kaneko Tomohiro, konuşma esnasında belirttiği üzere, Türkiye ve Japonya enerji bakımından dışa bağımlı ülkeler arasında yer almakta. İki ülkenin arasındaki bu benzerlik enerji alanında ortak hareket edebilme fırsatı getiriyor. Türkiye’de enerji yatırımını yapan firmaları tebrik eden Tomohiro, bakanlık olarak destek sağlayacaklarını açıkladı.

Enechange Üst Yöneticisi Kiguçi Yohei de dekarbonizasyon yatırımlarındaki eğilimi göstererek, yenilenebilir güç tesislerinin işletilmesi halinde, yatırım ve yönetime yapılan doların artacağını beklentileri arasında gösterdi.

Firma tarafından elektrik gücü veri analiz teknolojilerine giriş fırsatını aradıklarını söyleyen Kiguçi, “deniz aşırı yer alan yenilenebilir enerji sistemlerinin veri analizlerinde tam kapasiteli uygulamaları yoktur,” olarak dikkatleri üzerinde tuttu. Bu nedenle gerçekleştirilecek olan projede, Enechange veri analiz kapasitelerinin deniz aşırı yatırımlarda büyük aşama kaydedeceğini aktardı.

Piyasa hacmi bakımından Türkiye önde

Looop firması Başkanı ve Üst Yöneticisi Nakamura Soiçiro, açıklamalarında yatırımı Türkiye üzerine yaptıklarına mutlu olduklarını ifade etti. Çalışmalardan memnun duyduklarını konuşmasına ekleyen Soiçiro, Türkiye’nin devasa bir piyasa hacmi olduğunu vurguladı. Büyüme potansiyeli yakından gören firma, hükümetin de iyi bir yatırım ortamı sağladığını sözlerine ekledi.

Türkiye’de başarılı sonuçlar alınması adına gayret göstereceğini söyleyen yönetici, yenilenebilir enerji teşviki bakımından Japonya ve Türkiye iş birliğinin önemini dile getirmeyi unutmadı.

Gün geçtikçe hedefler yükseliyor

Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, dünyanın tekrardan kalkınma planı içerisine gireceğini ve enerji yatırımlarının bu sırada değerleneceğini aktardı.

Mercan tarafından getirilen açıklamada, ülkemiz genelindeki enerji ihtiyacında dışa bağımlı konumda olduğumuz ve bu oranın yüzde 70 olduğunu belirtti. Oranın aşağı çekilmesinin doğru olacağını ifade eden Mercan, ülkemizde genç nüfus yoğunluğu ve ekonomisi sayesinde hızlı büyüyen bir altyapı olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin Avrupa üzerinde en çok enerji tüketen listesinde beşinci sırada olduğunu hatırlatan Mercan, 2023 yılı için hedeflerin yaklaşık 125 bin megavatlık enerji santrali olduğunu sözlerine ekledi. Japonlar ile yapılacak olan iş birliğinde hedefin günden güne büyüdüğünün altını çizen Mercan, 20 bin megavatlık rüzgar enerjisi, 5 bin megavatlık güneş enerjisi, 1000 megavatlık jeotermal enerji, 1000 megavatlık biyokütle enerji hedefleri, Türkiye için çok yakında yer almaktadır.