Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul tanıtımları devlet politikası olmalı

“Gayrimenkul tanıtımları devlet politikası haline gelmeli,” diyen sektörün öncü isimleri tarafından, yatırımcıların Türkiye’de aradıkları konular bizzat ele alındı.

Son dönemde gelişmiş ülkeler dahilinde tüm dünyayı etkileyen salgın hastalık Avrupa ülkelerine olan güveni bitirmişti. Özellikle sağlık hizmetlerinde yaşanan ve ardı ardına çıkan skandallar sayesinde yabancı yatırımcılar gözünü Türkiye’ye çevirdi. Bu durumda Bakanlık adı altında ‘Yurt Dışı Teşkilatı’ kurulmuş ve ülkemiz için yabancı yatırımcılar hedeflenmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bünyesi altında çalışan teşkilatın ilk hedefi Türkiye’yi yabancı yatırımcıya tanıtma görevi üstlenmek.

Gayrimenkul sektörüne bakıldığında dijital gayrimenkul okuryazarlığına katkı sağlayan GABORAS,  sektöre dair büyük veri, yapay zeka ve blok zinciri teknoloji desteklerini sürdürüyor.  Sektörde öncü olan kuruluşlarda yerini edinmiş olan GABORAS, Gayrimenkul Yurt dışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal ile WMG Advisors Gayrimenkul Yatırımları Direktörü Didem Erendil tarafından yabancı yatırımcının ilgisi değerlendirildi.

Gayrimenkul çalışmalarının bir devlet politikası haline dönüşmesi gerektiğini aktaran sektörün önemli isimleri, birbirinden değerli açıklamalarda bulundu. Gayrimenkul Yurt dışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal, Bürokrasi gereği dijitalleşen ve buna uyum sağlayabilen ülkelerin rekabette öne çıkabileceği vurgusu yapıldı. Ayrıca toplu alımlarda öne çıkmak üzere olan Türkiye, bu fırsatları elinde bulundurmakta. Sağlık hizmetleri yatırımlarında da birçok ülkeyi geride bıraktığımızı gören Akbal, yatırımların bir kısmının bu yönde yapılması gerektiğini ifade etti.

Gayrimenkul tanıtımlarını devlet politikasına dönüştürmeliyiz

Turizmin yabancıda gayrimenkul yatırımlarının kapısını açtığının vurgusunu yapan Ömer Faruk Akbal, birçok ülkenin bu işi devlet politikası haline getirdiğini aktardı. Özellikle BAE, İngiltere ve İspanya’nın öne çıktığı durumda, uluslararası yatırımcıları kolaylıkla ülkelerine çekebilmekteler. Türkiye için yabancı yatırımcıya satış sağlanan 45 bin konut rakamının ülke için iyi bir oran olduğunun altını çizen Akbal; konut bedeli bakımından 3 kat daha yüksek fiyat gösteren ülkelerde, satışların daha yüksek olduğu ve yüksek gelir kapısına sahip olduğunu aktardı.

Kurumsal yabancı yatırımcıların isteklerine cevap vermeliyiz

Londra WMG Advisors Gayrimenkul Yatırımları Direktörü Didem Erendil konuya ilişkin açıklamalarda bulunan bir diğer isim. Katma değerli kurumsal yatırımcıları emeklilik fonları, sigorta fonları, bankalar, gayrimenkul yatırım fonları, özel sektör fonları, devlet fonları ve birçok alan bakımından yatırımcıların istekleri değişti. Fakat tüm bu değişiklikler karşısında girmek istenen pazarda aradıkları her şey aynı kaldı.  Şeffaflık, öngörülebilir, teknik ve hukuki çerçeveye uygun, mülkiyet yapısı bir arada olan gayrimenkullerin varlığı ve kar sağlama bakımından gayrimenkul satabilecekleri derinlikte pazar aramaktalar. Diğer önemli hususlar arasında yer alan finansmana erişimin kolaylığı, kira ve satış kontratının güvenliği de oldukça önem kazanmakta.