Kategoriler
Ekonomi Güncel Gündem

Hane harcamalarının en büyük kısmı kiraya gitti…

Türkiye’deki hane halkı, harcamalarını en çok konut ve kiraya yaptı. Gelir düzeyi yüksek hane halkının konut ve kiraya ayırdığı bütçe, dar gelirlininkinden yüzde 11,1 daha az. Ayrıca, hane halkının geneline bakıldığına ayrılan bütçeden eğlence ve kültür harcamaları ise sondan üçüncü sırada.

Geçtiğimiz yıl hane halkının yaptığı harcamalarda gıda ve alkolsüz içecek harcamaları ikinci sıraya girdi. Üçüncü sırada ise ulaşım harcamaları yer aldı. Harcamaların en düşüğü, sağlık alanında gerçekleştirildi. Eğitim hizmetleri sondan ikinci sırada yer alırken eğlence ve kültür harcamaları sondan üçüncü sırada bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılına ait “Hanehalkı Tüketim Harcaması” verilerini açıkladı.

Bütçe araştırmasına göre 2019 yılında hane halkının harcamalarının yüzde 24,1’i konut ve kira harcamalarına gitti. Gıda ve alkolsüz içecek harcamaları, yüzde 20,8’lik yer aldı. İlk üçüncü sıraya giren ulaşım ve konaklama harcamaları, pastadan yüzde 16,5 oranında pay aldı.

En düşük harcamalar

TÜİK’in “Hanehalkı Tüketim Harcaması, 2019” raporuna göre toplam tüketim harcamaları arasında en düşük payı alan sağlık kategorisi oldu. Sağlığa yüzde 2,2 oranında harcama yapıldı. Eğitim hizmetlerinin payı yüzde 2,5 olurken Türkiye halkı, eğlence ve kültüre yüzde 3,1’lik harcama yaptı.

Birey başına harcama tutarı, tahmini 2 bin 465 lira olarak belirlendi. Bu değer, 2018 yılında 2 bin 181 liraydı.

Dar gelirliler daha çok gıda alışverişi yaptı

TÜİK, “Hanehalkı Tüketim Harcaması, 2019” araştırmasında, gelir düzeylerini yüzde 20’lik dilimlere böldü.

En düşük gelire sahip yüzde 20’lik kısım, konut ve kira harcamalarına yüzde 31,2’lik,  gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 30,7’lik, ulaştırma harcamalarına  yüzde 9’luk, mobilya ve ev eşyası harcamalarına ise yüzde 5,3’lük bütçe ayırdı.

Öte yandan, ilk sıradaki yüzde 20’lik hane halklarının konut ve kiraya olan harcamaları, yüzde 20,1 oranında oldu. Ulaştırma harcamaları yüzde 20’yken bu grubun gıda ve alkolsüz içecek harcamaları yüzde 15,3 oranında.

En yüksek gelir düzeyine sahip ilk yüzde 20’lik grubun lokanta ve otel harcamalarına ayırdığı bütçe ise yüzde 8,1.