Kategoriler
Gündem

Hava sıcaklıkları iki şehirde 91 yılın rekorunu kırdı

Yılın bu ayındaki sıcaklık değerleri, önceki mayıs aylarına göre, tarihi rekorlar kırdı.

Antalya’daki hava sıcaklığı 40 dereceyi aşarken hava sıcaklığı Adana’da 42 derece, Bursa’da ise 38 derece olarak kayda geçti. Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Doktor Mehmet Latif Gültekin İHA’ya yaptığı açıklamada Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava akımlarının perşembe gününden beri ülkemizde etkili olduğunu söyledi.

Son 91 yılın sıcaklık rekoru

Antalya ve Adana’da son 91 yılın en yüksek hava sıcaklığı ölçüldü.

Sıcak hava akımlarının etkisiyle hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin 10-12 derece üzerinde bulunuyor. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğünün kaydettiği bilgilere göre saat Antalya’da saat 11.30’da hava sıcaklığı 38.8 dereceyi görerek son 91 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kentte nem oranının yüzde 8, deniz suyu sıcaklığının ise 24 derece olduğu belirtilirken saat 13.45’te şehirdeki hava sıcaklığı 41.8 dereceye ulaştı.

Adana’da hava sıcaklığı 42 derece oldu

Bir rekor haberi de Adana’dan geldi. Şehirdeki hava sıcaklığı, 42 derece olarak ölçülmesiyle son 91 yılın yılın en yüksek değeri görüldü. Güneş ışığına maruz kalan termometrelerin göstergesi 46 dereceyi işaret etti.

Mersin’de 75 yılın rekoru kaydedildi

Bursa’da bugün hava sıcaklığı saat 13.30’da 38 derece olarak ölçüldü. Bu değer, son 75 yılın en yüksek seviyesi. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün arşivine göre, şehirdeki mayıs ayının en yüksek sıcaklığı 26 Mayıs 1945 tarihinde 37 derece olarak kayda geçirilmişti.

Kentteki nem oranı ise yüzde 51 olarak belirlendi.

Yaşlılar 16.00’dan önce dışarı çıkmamalı

Libya üzerinden gelen sıcak hava akımı, Türkiye’ye temmuz sıcaklıklarını yaşatırken Profesör Mikdat Kadıoğlu, Oylum Talu’nun Habertürk TV’de sunduğu Burası Haftasonu programında uyarıda bulundu.

Meteoroloji, iklim değişimi; afet ve acil durum uzmanı Kadıoğlu, yaşlıların 16.00’dan önce dışarı çıkmamasının gerektiğini söyledi. Profesör Kadıoğlu, 65 yaş ve üstüne izin verilen dışarı çıkma saatinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: DHA, İHA