Kategoriler
Güncel

Hazine taşınmazları ile ilgili düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı

Ticaret Bakanlığı tarafınca oluşturulan Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğindeki düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Serbest bölgelerde yer alan ve ilk defa faaliyete girecek Hazine taşınmazları ile ilgili düzenlemeler geldi. Gerçek veya tüzel kişilere kiraya verildiğinde kirayı alan BKİ tarafından, kira bedelinden özel hesaba aktarılacaktır. Ayrıca oran 20 yıl süreyle yüzde 40 oranında uygulanacaktır.

Serbest Bölgelerde Hazine Taşınmazları İle İlgili Güncelleme

Yönetmeliğe göre, serbest bölgeler için ilişkili banka şubeleri tarafınca yapılan tahsilattan, işletici ya da kuruculara sözleşmeler gereği günlük olarak gelir payı aktarımları yapıldıktan sonra bakiye tutarlar, 5 iş günü içinde TCMB nezdindeki hesaplara aktarımı sağlanacaktır.

 

Var olan uygulamaya göre, Hazine taşınmazları üzerinde kurulu serbest bölgelerde faaliyet ruhsatı verilmesi uygun olan gerçek ya da tüzel kişilere bina ve tesisler hariç bu bölgelerdeki Hazine taşınmazlarının kiralandığında, kira bedelleri kira sözleşmesinde öngörülen sürelerde işletici ya da BKİ tarafından tahsil edilirken, kira bedellerinin yüzde 90’ı işletici tarafından, yüzde 63’ü ise BKİ tarafından belirtilen süreler içerisinde özel hesaplara yatırılacaktır.

Yeni yönetmelikle beraber ilk defa faaliyete geçecek serbest bölgelerde düzenleme oldu. Kuruluş ve işletme sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren 20 yıl süreyle yüzde 40 oranında uygulanacaktır.

Diğer güncel haberler için tıklayınız…