Kategoriler
Emlak Haberleri

İkinci el konut fiyatlarında zamlar iptal ediliyor

Döviz kurlarında yaşanan düşüşler doğrultusunda konut fiyatları da düşmeye başladı. 2.el konut fiyatları hızlı bir düşüşe geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı açıklamalardan sonra dolarda ciddi bir düşüş olunca bu durum ev fiyatlarını da değiştirdi. İkinci el konut ilan sitelerinde fiyatlar düşüşe geçti.

İkinci el konut fiyatları düşmeye başladı

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz bu konuyla ilgili bir haber yayımladı. Kura bağlı fiyat değişimini değerlendiren emlak ilan sitesi Emlakjet’in CEO’su Tolga İdikat, “19 Aralık akşamında Cumhurbaşkanının açıklamaları ve ertesi gün Dolar kurundaki ciddi düşüşün ardından 6 gün içerisinde 7 bin 800 ilanda fiyat düşürüldüğünü gördük. Bu rakam, bir önceki 6 günlük dönemin 3 katından daha fazladır. Fiyatı düşen 2.el konut ilanlarda ortalama %13 azalış oldu. Doların hızla yükseldiği aralık ayında mülk sahipleri kurla beraber mülklerine zam yapmış, ev fiyatlarını dolara endeksleyerek değerlendirenler olmuştu. Mevcut kur durumunda fiyatların bir miktar geriye çekilmesi mümkündür. Şimdilik ortalama fiyatlarda herhangi bir düşüş olmadı. Kurdaki değişimin ortalama fiyatlara yansımasını görmek için bir süre daha sektörü gözlemlemek gerek” şeklinde konuştu. İdikat, en çok fiyat düşüşü yaşanan illerin İstanbul, Ankara, Muğla, Antalya ve Aydın olduğunu söyledi.

Sektörde pazarlık başladı

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman dolarla gayrimenkul satışı yasak olsa bile mülk sahiplerinin son zamanlarda dolara endeksli fiyatlama yaptığını söyledi. Ayrıca, “Dolarda düşüş olunca fiyatlar da bir miktar düştü. Fakat konut sektöründe genel bir fiyat düşüşü yaşanmadı. Zamların geri çekilmesini görüyoruz” dedi. Emlak danışmanlık şirketi Coldwell Banker’ın Türkiye Başkanı Gökhan Taş ise pazarlık marjına dikkat çekti. Taş, “Geçtiğimiz günlerde satıcı asla indirim istemiyordu. Hatta alıcı bulunduğu halde ‘ucuza mı satıyorum’ düşüncesiyle fiyatı sürekli arttırıyordu. Satış iptalleri de sıkça gündeme geldi. Bugünlerde ise sektörde pazarlık yapılıyor. Pazarlık marjı ortalama %10 oldu” dedi.

Yeni konutlarda fiyatları inşaat maliyetleri belirliyor

Merkez Bankası’nın en son açıkladığı Ekim ayı verilerine göre konut fiyat artışı %40’ı, yeni ev fiyat artışı ise %48’e yükseldi. Sektör temsilcileri yeni konutlarda fiyatları belirleyen en önemli faktörün inşaat maliyetleri olduğunu belirtti. Ayrıca konutta fiyatlamanın günlük yapılmadığına da dikkat çekti. S ektör temsilcileri Dolar 18 liraya çıkınca bu oranda zam yapılmadığından dolayı fiyat düşüşü de düşünmediklerini dile getirdiler. Ayrıca “Kura bağlı inşaat maliyetlerinde düşüş olursa, bu durumda fiyat artış hızı düşer” şeklinde konuştu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…