Kategoriler
Emlak Haberleri

İkinci el konut satışlarında imkanlar sınırlandırıldı

İkinci el konut satışlarının öne çıktığı haziran ayında markalı konut satışları beklenen değerlerin altında kaldı. İnşaat sektörüne yeniden kazandırmak isteyen yetkililer ise, kamu bankalarınca başlatmış olduğu ‘tarihi indirim’ fırsatlarına yeniden ayar çekti.

İkinci el konut kredilerinde avantajlar geride kaldı

1 Haziran 2020 tarihinden bu yana, ev sahibi olma hayali içinde bulunan vatandaşlara düşük faizli kredi imkânları tanındı. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yakın zamanda açıklanan Konut İstatistikleri 2020’ye göre ikinci el konut satışları, markalı birinci el konut satışlarının önüne geçti. Bu sayede inşaat sektöründe beklenen pozitif dönüşün bir türlü gerçekleştirilemediği bilgisi paylaşılmıştır.

Yetkililerce yeniden düzenlemeye tabi tutulan ikinci el konut faizleri 0.74’ten 0.79’a çıktı. Azami 180 ay vade şartının 120 aya çekildiği duyurulurken, kredide birinci el konut destekleri avantaj kazanmıştır.

İkinci el konut kredilerinde daha önce azami 15 yıl vade ve aylık yüzde 0,74 faiz imkânlarının sağlandığı süreç artık geride kaldı. Kamu bankalarınca birinci el konut kredilerinde 0.64 faiz oranı ve 15 yıla kadar vade imkânları olduğu gibi sürdürülmektedir. Her iki konut kredi tipinde de ödemesiz dönemin kalktığı, ancak bazı bankaların bu süreci 3 ay ödemesiz dönem fırsatına dönüştürdüğü biliniyor.

Birinci el konut satışları beklenen rekoru getirmedi

Yıl itibariyle ikinci el konutlarda yaşanan satışlar adeta patlama etkisi yaşattı. Ancak birinci el olarak bilinen markalı konutların satışları beklenen düzeye bir türlü erişmedi. Faizlerin düşüşü ile birlikte inşaat sektöründe yeniden pozitif rakamların yaşanacağını umanlar büyük hayal kırıklığı içine girmiştir. Yılın ilk 6 aylık sürecinde, geçen yılın aynı dönemine göre daha az sıfır konut satışı sağlandı. 2019 yılında sıfır konutlarda satış 206 bin görülürken, bu yıl rakamın 197 bin değerlerinde takılı kalması şaşırtıcı oldu. Tüm imkânlara rağmen beklenen rakamların elde edilemediği birinci el, bu yıl 426 bin satış gerçekleştiren ikinci elin gerisinde kaldı.

Fırsatçı mal sahiplerinin kazandığı sürece ilişkin hükümet yeniden düzenleme getirdi. 100 bin TL daha kâr sağlayan fırsatçılara karşı harekete geçen hükümet, aynı zamanda inşaat sektörünü yeniden öne çıkarmak istiyor. Böylece rafa kaldırılan tüm projeler için önümüzdeki süreçte çalışmalar başlatılacak ve ekonomide büyük yer tutan konut satışlarının yeniden değer kazanmasına imkân sağlanacaktır.