Kategoriler
Proje Haberleri

Ilısu Baraj projesinde ilk türbin aktifleştirildi

Ilısu Baraj projesi Türkiye’ye kazandırmaya devam ediyor. GAP’ın vizyon proje olarak belirttiği ve yapımına geçtiğimiz yıl temmuz ayı içerisinde başlanan baraj çalışmasında, elektrik üretecek 6 türbinden ilki dönmeye başladı.

Dicle Nehri üzerindeki konumu ile dikkat çeken baraj, en büyük hidroelektrik santrali olamaya hazırlanıyor. 6 türbinden üzerinden elektrik üretimi yapacak olan proje, ekonomik boyutta yeni bir devrin açılmasına yardımcı olacak.

16. Bölge Tarafından yapılan açıklamada Ilısu Baraj projesi başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak üzere Güney Anadolu Bölgesine katkı sağlamayı bekliyor. Türkiye’nin dördüncü büyük barajı olamaya hazırlanan proje, gerçek bir vizyon çalışması olarak gösterilmekte.

Yapılan açıklamada, Ilısu Barajı’nda su tutma işlemi 19 Temmuz 2019 tarihinden bu yana devam etmekte olduğu bildirildi. Baraj göl yüksekliğinde 115 metreye gelinmiş ve 7,9 metreküp hacme ulaşan suyun katkısı Güney Anadolu Bölgesini kalkındırması bekleniyor. Türbinlerin kuru testleri tamamlandığı andan bu yana birinci türbin üzerinden ıslak testlere başlandı. TBMM’nin 100. Yıl dönümü olan geçtiğimiz Perşembe günü Ilısu Barajı ve HES Projesi’nde 6 türbinden birincisi devreye girdi. Enerji üretimine geçilmesi adına son 10-15 günlük testlerin tamamlanması beklenmektedir. Dönemin en önemli enerji üretim projelerinden biri olan baraj, HES projesi ile yenilenebilir öz kaynakları kullanmamıza yardımcı oluyor. Bu şekilde ülke ekonomisinde de gelişmeler söz konusu olacaktır.

HES projesi nedir?

Açılımı Hidroelektrik Enerjisi olan HES; yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan akan suyun gücünü elektriğe dönüştürür. Akan su içerisinde bulunan enerji miktarını suyun akış veya düşüş hızı tayin etmektedir. Büyük bir nehirde akan suyu düşündüğümüzde bunun enerji bakımından yüksek boyutlu olduğu söylenebilmekte. Aynı zamanda insan eli yapımı olan barajlarda su yüksek noktadan düşürüldüğünde aynı yüksek enerji sonucuna ulaşılır. Her iki yolla da kanal ya da borular içine doldurulan su, türbinlere doğru yol alır ve elektrik üretimi için pervane şeklinde kolları olan türbinlerin dönmesine yardımcı olur. Jeneratörden güç alan türbinler ise mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.

İşletme bakımından giderleri düşük olan bu yapılarda, aynı zamanda kırsal kesimin ekonomisi canlandırılmaya çalışılmaktadır. Yenilenebilir kaynak olan sudan üretilen enerjinin maliyet bakımından kaybı olmaması ve istihdam imkanı yaratması gibi çeşitli avantajları bulunmakta.