Kategoriler
Emlak Haberleri

İmar Barışı’ndan faydalanmak isteyenler yaylalarda kaçak yapıya başladı

2018 yılı Haziran ayında başlatılan İmar Barışı ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bir çok bölgede kaçak yapıların imar affı kapsamına gireceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı kişilerin yaylalarda betonarme kaçak yapılar inşa etmeye başladığı ortaya çıktı.

Jandarma, milli parklar ve belediye ekiplerinin tutanak tuttuğu kaçak yapılar için bölge valilikleri harekete geçti. Valiliklerin yayınladığı bildiride, İmar Barışı uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığına yer verildi, 31 Aralık 2017 tarihinden sonra imar mevzuatına aykırı inşa edilen yapılar için 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasal işlem başlatılacağını belirtildi. Tüm bu uyarılara rağmen halen Doğu Karadeniz’deki yaylalarda kaçak inşaat çalışmalarının devam ettiği belirtiliyor.

Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılara karşı Trabzon, Rize, Giresun ve Gümüşhane illerinin valilikleri harekete geçti. Yapı yoğunluğu artan ve doğal güzellikleri bozulan yaylaların kurtarılması amacıyla, Trabzon’da 1750, Giresun’da 1700, Rize’de 350, Gümüşhane’de ise 306 olmak üzere toplam 4 bin 106 kaçak yapı için yıkım kararı alındı. Bölgede, ilk yıkımlar Uzungöl Tabiat Parkı’nın da yer aldığı Trabzon İline bağlı Çaykara ilçesinde gerçekleştirildi. Ancak yıkımlar yaylacılardan gelen tepkiler üzerine durduruldu.