Kategoriler
Ekonomi Gündem

IMF borçları hafifletecek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), IMF ve Dünya Bankası, ekonomik çöküşü engellemek için borçların hafifletilmesine ilişkin çalışmalar yapıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını küresel ekonomiyi gölgesi altına alırken Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, ekonomiye ilişkin güncel durumu değerlendirdi. “Acil finansman desteği konusunda şimdiye kadar asla böylesine artan bir taleple karşılaşmadık.” sözlerini kaydeden Georgieva, pandeminin “2008 küresel mali krizinden çok daha kötü ve benzeri görülmemiş” bir krize yol açtığını dile getirdi.

 DSÖ‘nün merkez ofisindeki basın toplantısına İnternet yoluyla katılan Başkan Georgieva, “ekonomisi yükselen ve gelişen” ülkelerin salgına karşı “en savunmasız” durumda olduğunu kaydetti.

Böylesine tanıklık etmedik

Dünya için karanlık bir dönemde bulunulduğunu belirten IMF Başkanı, Kovid-19 salgınının tüm dünyayı etkilediğini hatırlatarak; en savunmasız insanların korunması için birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Kristalina GeorgievaIMF‘nin tarihinde hiçbir zaman dünya ekonomisinin böylesine durma noktasına geldiğine tanıklık etmedik.” değerlendirmesinde bulundu.

Yardım isteyenlerin sayısı 90’ı geçti

 IMF‘nin 1 trilyon dolarlık finansal kapasitesini salgından etkilenen ülkeler için kullanmaya hazır olduğu sinyalini veren Uluslararası Para Fonu Başkanı, kendilerine yardım talebinde bulunan ülke sayısının 90’ı geçtiğini dile getirdi.

Vaka ve ölüm sayısını hatırlatan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesu, “Ancak bunun bir sağlık krizinden çok daha ötesi olduğunu biliyoruz. Hepimiz pandeminin derin sosyal ve ekonomik sonuçlarının farkındayız.” dedi.

Çöküşün önlenmesi için borçlar ertelenecek

Ghebreyesu, bazı ülkelerde yaşayan halkın geçimini sağlamasında ve ekonomik çöküşten kurtulmaları amacıyla borçların hafifletilmesinin şart olduğunu dile getirerek; buna ilişkin IMF ve Dünya Bankasıyla ortak çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Çok sayıdaki ülkenin sağlık sigortası, vatandaşlık veya oturumu olup olmadığına bakmadan Kovid-19 testini ve tedavisini ücretsiz olarak yaptığını dile getiren Genel Direktör Ghebreyesu, bu durumdan memnuniyet duyduklarını söyledi. 

Kaynak: Anadolu Ajansı