Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat maliyetleri artışı konut fiyatlarını yükseltti

İnşaat maliyetleri konusunda artış devam etmektedir. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; inşaat maliyet endeksi, aralıkta bir önceki yıla oranla yüzde 67.74 artış kaydetmiştir. Böylece rekor tazelemiştir. Kasım ayına göre artış yüzde 15.70 olmuştur. Önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 85.77 artmıştır. Ayrıca işçilik endeksi yüzde 24, bina yapım maliyet endeksi yüzde 66.88 artış göstermiştir. Şimdi bu artışın vatandaşa etkisinin ne olacağı ise merak konusu.

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre sektör temsilcilerine göre artan maliyetlerin konut satış fiyatlarına yansıması kaçınılmaz. Bu durum dar ve orta gelirli için konut sahibi olmayı güç hale getirmektedir. Merkez Bankası’nın son açıkladığı kasım ayı verilerine göre ülke genelinde yıllık konut fiyat artışı yüzde 50.5 olmuştur. Yeni konut fiyat artışı ise yüzde 58.9 olmuştur. Verilere göre İstanbul’da metrekare fiyatı 9.000 TL’yi aşmıştır. Yeni satışa çıkan konutlarda ise metrekare fiyatı şehrin merkezinde olmamasına rağmen 25-35 bin TL bandına çıkmıştır. Sıfır konutta yaşanan artış ikinci el piyasalara da yansımaktadır.

İnşaat maliyetleri fiyat artışı devam edecek

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, inşaat maliyetleri konusunda döviz kurundaki artıştan etkilendiğini belirtmiştir. Ayrıca Elmas; “TÜİK ortalama rakamlara bakıyor, bizim yaşadığımız artış yüzde 100’ün üzerinde. İşçilik endeksi aralıkta yüzde 24 artsa da asgari ücretin etkisi ile ilerleyen aylarda ciddi artış yaşanacaktır. Doğalgaz ve elektrik giderleri kaynaklı, birçok malzemede fiyat artışı devam edecek.” dedi. Elmas, hem maliyetler hem de arz problemi sebebiyle, konut fiyatlarının düşmesinin mümkün olmadığına değinmiştir. Böylece Elmas; “Alıcı ne kadar erken alırsa o kadar kazançlı çıkar. Özellikle inşası devam eden projeler, yeni satışa çıkacaklara göre daha avantajlıdır.” şeklinde konuşmuştur.

Arsa Hariç 10.000 TL

Altan Elmas, Arsa haricinde metrekare maliyetin ortalama 10.000 TL’ye geldiğini belirtmiştir. Elmas; “En az 10.000 TL’de arsa maliyeti desen 20.000 TL’ye çıkmaktadır.” dedi. Ayrıca Altan Elmas, kentin gelişim çeperlerindeki fiyatlar üzerinden örnek vermiştir. Verdiğini örnekte; “Avrupa yakasında Ispartakule’de, Hoşdere’de yeni binalarda metrekare fiyatı 22-23 bin TL’dir. Anadolu yakasında Pendik, Tuzla Sancaktepe’de 19-20 bin TL olmaktadır. Bu bölgelerde arsa payı düşük kaldığı için fiyatlar bu seviyededir. Ümraniye Çekmeköy’e gelince 30-35 bin TL’yi bulmaktadır. Koşuyolu’nda 50-60 bin TL’yi buluyor. Daha merkezi noktalarda 100 bin TL’yi aşmaktadır.” dedi. Elmas, ihtiyaç kadar konut üretimi yapılamadığını ve arz sorununun büyüdüğünü belirtmiştir. Ayrıca Elmas; “Firmalar bu dönemde temkinli. 4-5 milyon TL’lik evi satacağı kitle sınırlı. Bu sebeple 1.000 konutluk değil 200-300 konutluk projeler yapılmaktadır. Önemli olan sabit gelirli tüketiciyi konut sahibi yapmak. Bu sebeple konut kredi faizinin gelir vergisinden mahsup edilmesi imkânı gelmesini öneriyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

Müteahhit Beklemede

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konut geliştiren firmaların maliyetleri öngöremediğine değinmiştir. Durbakayım; “Projesi olan firmaların bir kısmı bu dönemde bekliyor, satış yapmıyor. 10 TL’ye mal edemeyeceği malı 9 TL’den satmak istemiyor. Ne zaman maliyetler bir dengede olur, o zaman üretim kısmı hızlanır.” ifadelerini kullanmıştır. Nazmi Durbakayım, konut piyasasında arz-talep dengesinde problem olduğunu dile getirmiştir. Durbakayım; “Bir dönem konut fazla, stok var dediler. Bugün piyasada konut yok. Arz eksikliği de konut fiyatlarında etkisini gösteriyor.” şeklinde konuşmuştur. Nazmi Durbakayım, yıl genelinde aldıkları malzemelerde yüzde 170’i bulan fiyat artışları gördüklerini belirtmiştir. Ayrıca; “Üretim ve finansal maliyetlerin artık konut üreticileri tarafından taşınamayacak derece artmaktadır. Böylece artan maliyet yükünün bir kısmının konut fiyatlarına yansıması kaçınılmaz olmuştur. İlerleyen günlerde de maliyet etkisi ile fiyat artışı devam edecektir.” şeklinde konuşmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…