Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat Sektörü içinde durağanlaşma yaşanıyor

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, maliyet artışları ve malzeme tedariğinde oluşan güçlükler sebebiyle inşaat sektörü içindeki durağanlaşmaya değinmiştir. Kahraman, yüksek enflasyon sebebiyle devamlı olarak artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarını da çok artırdığını aktarmıştır. Üstelik pek çok müteahhitin önünü göremediği için yatırımlarını bekletme kararı aldığını bildirmiştir.

İnşaat sektörü içerisinde ekonomik bir daralma söz konusu

Başkan Kahraman, vatandaşların uzun vadeli uygun şartlarda banka kredilerini beklediğini aktarmıştır. Ayrıca Kahraman; “Son yıllarda yüksek enflasyon sebebiyle yüzde 200’e varan maliyet artışları, inşaat sektörü içerisinde ekonomik bir daralma oluşmasına sebep olmuştur. Pek çok müteahhit önünü göremediği için yatırımlarını bekletme kararı aldı. Zira inşaata başladığı maliyetlerle teslim ettiği fiyatlar aynı oranda yer almıyordu. TÜİK tarafından yayımlanan rakamlara göre bina inşaat maliyetinde yüzde 100’ün üzerinde artış yaşanmıştır. Bunun yanı sıra; 2023 için emlak vergisi kanunu çerçevesinde hazırlanan inşaat maliyet bedellerinde geçen yıla göre yüzde 50’ye yakın bir artış söz konusudur. Vatandaşların da alım gücü aynı oranda artış göstermedi. Bu durum itibariyle satışlarda durağanlaşmaya sebep olmuştur. İnşaat sektörünün en önemli sarf malzemeleri olan demir çimento ve cam gibi ürünlerin ihracatına belli sınırlamalar getirilmeli. İç piyasaya verilen ürünlerde haksız rekabetin önlenmesi için denetimler sıkılaştırılmalıdır. Ayrıca vatandaşı ve müteahhitleri rahatlatacak ekonomik destekler de artırılmalıdır.” şeklinde konuşmuştur.

“Seçimlerde bir kez daha destek istiyoruz”

Başkan Kahraman, Müteahhitler Federasyonu olarak senelerdir üyelerinin örgütlü bir yapıya kavuşması için mücadele verdiklerini değinmiştir. Ayrıca Kahraman, İzmir Ticaret Odası’nın 3 Ekim’de yapılması planlanan Meslek Komite seçimine katılacaklarını belirtmiştir.

İsmail Kahraman, İzmir inşaat sektörünün gelişimi için çalışmalarına devam ettiklerini aktarmıştır. Ayrıca Kahraman; “İzmir’den başlattığımız hareket bütün ülkede sektör adına önemli bir sinerji oluşturmuştur. İzmir ilçelerinde kurduğumuz 17 adet Müteahhit ve İşadamları Derneği ile MÜFED’i hayata geçirdik. Ardından Türkiye’de kurulu olan federasyonlarla İMKON (İnşaat Müteahhitleri) Konfederasyonu’nu kurduk. Ayrıca TOBB’da İnşaatçılar Meclisi’nin kurulmasını sağladık. Bununla birlikte İzmir Ticaret Odası’nda sektörümüzü temsilen geçen dönem 67. Meslek Komitesi olan müteahhitler komitesinde görev alarak üyelerimize hizmet ettik. Senelerdir başlatmış olduğumuz mücadele ve sağladığımız birlik ve beraberlik ruhuyla üyelerimizin problemlerinde önemli katkılarda bulunduk. Meslek komitemizden İzmir Ticaret Odası başkanlığına seçilen Sayın Mahmut Özgener ve İZTO yönetiminde benim de görev almam sektördeki problemlerin çözümünde yaralı olmuştur. 03 Ekim 2022 tarihinde yapılması planlanan İzmir Ticaret Odası Meslek Komitesi seçimlerinde üyelerimizden bir kez daha destek istiyoruz. Üstelik üyelerimizin de odasına sahip çıkarak seçim günü sandığa gelerek oylarını kullanmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…