Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat sektörü yüzde 7.2 daraldı

TÜİK, 2022 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarını açıklamıştır. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren de bu rakamları değerlendirmiştir. Ayrıca, “İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin yüzde 7.3 büyümesi sevindirici olmakla beraber istihdama büyük katkı vermiştir. 200’ün üzerinde alt sektöre talep yaratan sektörde aynı dönemde yaşanan %7,2’lik küçülme önemli mesajlar içermektedir. Sektörde büyümeye dönüş için inşaat yatırımlarında hareketlenmeye ve öngörülemez seviyede yükselen girdi maliyetlerinin yarattığı problemi çözmeye ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

İnşaat sektörü yüzde 7.2 daraldı

Eren; “Ülkemiz ekonomisinin küresel anlamda içinden geçilen bu zorlu dönemde yüzde 7,3 oranında büyüme kaydetmesi oldukça sevindiricidir. Aynı zamanda inşaat sektörü, her zamankinden çok gereksinim duyduğumuz istihdama büyük katkı sağlamıştır. Sektör, 200’ün üzerinde alt sektöre talep yaratarak ekonomide lokomotif görevi görmüştür. Bununla beraber de aynı dönemde yaşanan %7,2’lik küçülme de önemli mesajlar içermektedir. Ayrıca inşaat sektörü söz konusu çeyrekte küçülen tek sektör olmuştur.

Sektörde büyümeye dönüş için inşaat yatırımlarında hareketlenmeye ve öngörülemez seviyede yükselen girdi maliyetlerinin oluşturduğu problemin çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda kamu yatırım programında bir öncelik sıralaması yapılmalıdır. Ayrıca, daha fazla ekonomik ve sosyal katma değer sağlayan projeler bir an önce hayata geçirilmelidir. Girdi maliyetleri noktasında çözüm içinse farklı çalışmalar yapılmış fakat iç ve dış dinamiklerle yaşanan maliyet artışı doğrultusunda firmaların yarasına merhem olmanın çok uzağında kalmıştır. Yılın geri kalanı için en büyük yansıması emtia fiyatlarındaki artış olan Rusya-Ukrayna savaşı sektörün hem yurt içi hem de yurt dışı projeleri üzerinde belirsizlik ve riskler oluşturmuştur.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…