Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

İnşaat sektöründe zam krizi! Yüzde 190 arttı!

TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre, Aralık’ta maliyet endeksinde geçen yıla oranla yüzde 67.74 artış yaşanmıştır. Üstelik malzeme endeksinde de yüzde 85.77 oranında yükseliş kaydedilmiştir. İnşaat sektörü temsilcileri bu rakamın ortalama bir ifade olduğuna dikkat çekmiştir. Ayrıca temsilcilere göre son 1 yılda farklı kalemlerde yüzde 200 ile yüzde 400 oranında artışlar gözlendiğine değinilmiştir.

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre; geçtiğimiz günlerde verilen son zam kararının ardından tepkiler artmıştır. Sektör temsilcileri çimentoda ton başına 150 TL zam olacağının altını çizmiştir. Ayrıca fahiş yükselişin kabul edilemez olduğuna dikkat çekmiştir. Fiyatlarda yaşanan yükselişi maliyetin yansıması biçiminde değerlendiren çimento sektörü ise Rusya-Ukrayna savaşının tedarik problemi yaratacağına değinmiştir.

Yüzde 190 Artış

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, çimentoya yapılan zamla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Çelik konuyla ilgili olarak; “Ocak 2021’de çimentoda ton fiyatı 275 TL’ydi. Bugün 650 TL civarında. Beton firmalarına verilen bilgiye göre 1 Mart tarihinden itibaren 150 TL zamla 800 TL olacak. Bu durumda toplamda yüzde 190’ı aşan artış anlamına gelmektedir. Dünya genelinde Emtia fiyatları artarken malzemelerin de artması doğal, hak veriyoruz. Fakat çimentoda durum farklı. Burada maliyet artışı kaynaklı değil keyfi davranılıyor.” şeklinde konuşmuştur. Çelik, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla çimento ihracatında aksama olduğunu dile getirmiştir. Ayrıca; “İhracat azalınca iç piyasada ürünün ucuzlaması beklenirken tersi yaşanıyor. Biz ucuzlaması bir yana, ihracat rakamları ile iç piyasaya vermelerine razıyız. İhracat rakamı 52 Dolar, maliyetleri düşünce 40-42 dolar. Yurtiçinde üreticiler olarak biz bu rakamla alamıyoruz.” açıklamasında bulunmuştur.

Ahmet Çelik, inşaat maliyetlerinde en önemli kalemlerin ilk sırasında çimentonun yer aldığına değinmiştir. Ayrıca Çelik; “Artan maliyet sonunda konut fiyatına ve dolayısıyla tüketiciye yansıyacak.” şeklinde konuştu.

“Fırsatçılık Yapılıyor”

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento üreticilerinin maliyetlerinde yükseliş yaşandığını dile getirmiştir. Ancak bu durumun zaten fiyatlara yansıtıldığına dikkat çekmiştir. Tahir Tellioğlu konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunmuştur. Tellioğlu; “Enerji maliyetleri kaynaklı zam zaten yapılmışken bu yeni zammın bir açıklaması olamaz. Bunun adı fırsatçılıktır.” ifadelerini kullanmıştır.

Tedarik Problemi Gündemde

Volkan Bozay da çimento sektöründe yaşanan maliyet yükselişleriyle ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Bozay; “Sanayiden çok enerji firması gibi çalışıyoruz. Maliyetimizin yüzde 80’i enerji. Aralık 2020 Aralık ve Aralık 2021 döneminde petrokokta yüzde 529 artış yaşanmıştır. Ayrıca ithal kömürde yüzde 382, elektrikte yüzde 126 fiyat artışı olmuştur. Emtia fiyatlarının artışı yalnızca bizi değil birçok sektörü derinden etkiliyor. Biz de ciddi fedakarlıklar yaparak yola devam ediyoruz. En büyük paydaşımız olan konut ve altyapı sektörünü yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi. Bozay, Rusya-Ukrayna savaşının tedarikte yarattığı aksamalara dikkat çekmiştir. Üstelik sektörün en büyük tedarikçilerinden olan Rusya’dan 1.5 milyar dolarlık kömür alımı yaptığını belirtmiştir. Bozay; “Bugün gemilerin çıkamadığı bilgisi geldi. Bu da tedarikte yaşanacak ciddi problemler için bir sinyal.” sözlerini kaydetmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…