Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaat sektöründeki maliyet artışına teknolojik çözüm arayışları

İnşaat sektörü, düşük faizli kredi avantajlarının ardından yükselen satışlarla birlikte olumlu sürece giriş yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerince yapı ruhsatlarındaki artış, 2020’nin ilk yarısında 45,5’e yükseldi. Yüz ölçümünde artışın yüzde 40,8 olduğu, daire sayısının ise yüzde 72,9’a tırmandığı görülmüştür. Sektörde giderek artan maliyetler ve kendi içinde daralan pazar, inşaat sektörü temsilcilerini de harekete geçirdi. Temsilciler, maliyetleri düşürecek girişimlerde bulunarak, malzeme arayışlarını internet üzerinden sürdürmeye devam ediyor.

İnşaat sektörü yeniden hareket kazandı

Hükümet teşviklerinin sonucunda kamu bankaları tarafından başlatılan düşük faizli kredi imkânları, özel bankalarında katılımına sahne oldu. Haziran ayında artış kaydeden konut satışları, TÜİK’in temmuz ayı verilerinde 130 bin 721 ipotekli (kredili) olmak üzere, toplamda 223 bin 357 konutun satıldığını ortaya çıkardı. İpotekli ve normal satışta, iki farklı satış yönteminde de tarihi rekorun elde edildiği açıklanmıştır. Yaşanan gelişmelerin sonucunda, ‘güvenli liman’ olarak görülen konut yatırımlarının yatırımcılar arasında yeniden popülerlik kazandığı görülüyor. Süreç sonunda pozitif seyir kaydeden satışlar, olumlu gelişmeyi inşaat sektörüne de yansıttı.

Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatları, inşaat sektörü içerisinde yaşanan olumlu gelişmeleri kanıtlar niteliğinde. 2020 yılının ilk altı aylık sürecinde bir önceki yılın aynı dönemine göre bina sayısında yüzde 45,5 artış yaşandı. Ayrıca yüz ölçümünde yaşanan artışın 40,8 olarak kayıtlara geçtiği, daire sayısının ise yüzde 72,9’a ulaştığı belirtilmiştir.

İMSAD verileri baz alındığında; inşaat malzemeleri sanayi ihracatı hacminde geçtiğimiz haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57,6 artış yaşadı. Bu artış 2013’ten bu yana en yüksek büyümeye sahip ikinci ihracat kalemi olarak kaydedildi. Bu esnada malzeme fiyatlarında yaşanan artışın inşaat sektörüne yansımaması kazançları düşürme eğilimine sokunca sektör temsilcileri çözüm arayışına girdi.

İnşaat sektöründe yüksek satın alma ve satış maliyetleri

Mal-hizmet alışverişinin sektör içerisindeki tedarikçiler ile müteahhitler arasında sürdürülmesi için oluşturulan proje veri ve talep bankası YapıRadar.com’un Genel Müdürü Devrim Ünal Saygın, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yaşanan pandemi süreci hakkında konuşan Saygın, yapı ruhsatlarının 2020’nin ilk yarısında önemli sayılabilecek gelişmeler kaydettiğinden bahsetti. İnşaat sektörünün özellikle yılın ilk yarısında ekonomik boyutlu dalgalardan etkilendiği görülmüş, bu nedenle temsilciler tarafından hızla çözüm yolları arayışına girilmiştir. Satın alma ve satış maliyetlerinde yaşanan artışın özellikle sektör ve sektöre bağlı 250 alt sektör açısından oldukça kötü sayılmakta. Bu nedenle ‘dijital proje bilgi bankası’ olarak bilinen YapıRadar.com, yurt içi ve yurt dışı projelerinin tüm detaylarını tedarikçilere sağlarken, satın alma maliyetlerinin azalması konusunda tedarikçi ve müteahhit arasındaki iletişimi de sağlamaktadır.

Firmaların geliştirmekte oldukları projeleri bitiş sürecine kadar takip etmekle birlikte, projede beliren her türlü girişim ve değişiklik platform tarafından kayıt altında tutuluyor. Bu sayede proje için beliren eksikliklerin giderilmesi için alıcı taraf tedarikçi şirkete ulaşarak teklif alabilmektedir. Bu sayede uzun ve meşakkatli sayılan bu tür işlemler, kısa süre içerisinde uygun fiyatlarla çözülüyor.

Sektörün üzerine çöken ölü toprağı süpürüldü

Tedarikçi ve müteahhitler arasında gerçekleşen mal-hizmet alışverişi için proje veri ve talep bankası, YapıRadar.com tarafından hayata geçirildi. Saygın, haziran ve temmuz dönemi boyunca artış yaşayan konut satışlarının, pandemi süreci boyunca negatif seyirde devam eden inşaat sektörüne hareket kazandırdığını söylüyor. Tabiri caizse sektör üzerinde beliren ölü toprağı süpürülmüş ve en verimli dönemlere giriş yapılmıştır. Özellikle haziran-temmuz dönemi boyunca artış yaşanan konut satışları, inşaat sektörü kadar bankacılık sektörüne de olumlu geldi.

Saygın, “Normalleşme adımlarının sonucunda, ülke ekonomisinin pozitif yönde hareketlenmesine katkı sağlandı.” şeklinde konuştu.

Haziran ayındaki gelişme, temmuz ayında da devam etti

İnşaat sektörünün 250 kadar alt sektör barındırdığını belirten YapıRadar.com’un Genel Müdürü, tüm bu sektörler adına çaba gösterdiklerini aktardı. Haziran ayında beliren değişim rüzgârlarının temmuz ayında da devam ettiği söyleyen Saygın, Türk müteahhit firmalarının yurt içi ve yurt dışında başlatma planı yaptığı yeni projeler kadar, devam ettirdiği projelerinin de olduğunu ifade etti. Proje detaylarının YapıRadar.com aracılığıyla takip edilmesine olanak sağlanırken, sektörde yakalanan bu yeni ve oldukça verimli rüzgârlar yakından izleniyor. Sayıları yılda 20 bine ulaşan proje bilgilerinin platformda yer alması, inşaat sektörü adına yapılan en büyük girişim olarak yer aldı.