Kategoriler
İhaleler

İzmir Büyükşehir Belediyesi konut ihalesinde tepki çekti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu konut ihalesinde gerginlik yaşandı. Geçtiğimiz perşembe günü, 57 daire için açık artırma usulünce düzenlenen ihalede vatandaşlar haksızlığa karşı seslerini yükseltti. Satışa çıkan 57 daireden 52’sinin bir müteahhitlik firması tarafından alınmak istendiğine dikkat çeken vatandaşlar, fiyatların belirli sınırların üzerine çekildiğini görmeleriyle birlikte belediyeyi alkışlarla protesto ettiler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi protesto ile karşılaştı

17 Eylül 2020 tarihinde 57 konut için açık artırma usulünce düzenlenen ihalede vatandaşların protestosu güne damga vurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin encümen kararı ile satışa çıkardığı toplu konutların 52’sine katılım sağlayan müteahhitlik firması fiyatları beklenenin üzerine çekti. Durumu fark eden vatandaşlar kendilerine yalnızca 5 adet konut kaldığını gördüler. Bunun üzerine yapılan satışların hiçbir suretle sosyal belediyecilik anlayışına uygun olmadığı düşüncesiyle birleşilerek, alkışlar eşliğinde belediye protesto edildi.

Vatandaşların mağduriyetine dikkat çekiliyor

Vatandaşlar, belediye tarafından yapılan bu ihalenin hiçbir şekilde sosyal belediyecilik anlayışına uymadığı konusunda hemfikir. İnşaat firmalarının ihaleye katılım sağlayarak fiyatları vatandaşların ulaşamayacağı kadar yukarı çekmesi konusu ise oldukça yanlış olarak görüldü. İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan 57 konuttan 52’sinin yüksek fiyatlara çekildiği süreçte vatandaşlar yalnızca geride kalan 5 konuta talip olabiliyor. Her bir konutun 190 bin ila 230 bin TL arasında olduğuna dikkat çekenler, bu konutların firmalar tarafından 300 bin ila 350 bin TL arasına yükseltildiğini aktardı.

Yetkililerin bu duruma neden izin verdiğini sorgulayanlar bir araya gelerek belediyeyi alkışlar eşliğinde protesto ettiler. Yaşanan olaylara karşı, Yeni Asır tarafından belediye yetkilileri detaylı bilgi için ziyaret edildi. Burada her bir ihalenin açık artırma usulüne göre düzenlendiği bilgisi yeniden hatırlatılarak, isteyen kişi ve firmaların katılımcı olabileceği açıklandı.

Sosyal belediyecilik anlayışı nerede?

İhalede yükseltilen konut fiyatlarından sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önüne toplanan vatandaşlar, inşaat firmaları ve belediye arasında belirli bir anlaşmanın varlığından söz etti. Firmanın bütün konutları satın almadığı, ancak fiyatları yükseltmek için katılımcı sıfatıyla ihalede yer aldığı konusunda düşünceler ortak bir payda yakaladı. Belediyenin bu şekilde daha fazla kazanç sağlayacağı düşüncesi üzerine vatandaşlar bir araya geldi. Yapılan açıklamada, özellikle son iki ihale için bu tür bir yönteme başvurulduğu söyleniyor.

İhalenin iptal edilmesi konusunda ısrar eden vatandaşlar, bir hafta sonra yeni bir ihalenin düzenlenebileceğini aktardı. Ev sahibi olmak için bir araya gelindiği son günlerde özellikle firmalar aracılığıyla ticaret yapıldığı iddiaları tepkiye neden oldu. Kamu kurumlarının bir ticarethane olmadığını belirtenler, vatandaşların yararına hizmet verilmesi konusunda isteklerini belirtti. Son olarak, “Banka kredisi çekerek ihaleye katılım sağlayan kişilerin zararını kim karşılayacak?” sorusu ise günün en önemli konusu oldu.