Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

İzmir depremzedelerine 38 milyon TL’lik nakdi yardım yapıldı

İzmir depremzedelerine bir daire vermeyi planladıklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, birden fazla daire sahibi olup, ancak yıkıma uğramış dairelerde ise kişilere sağlanan ödeme yöntemlerinin genişletileceği bilgisi verildi. 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen 6,6 şiddetindeki depremden sonra mağdur olan vatandaşlar, yıkılan binalarının ardından çadır kentte yaşamla mücadele ediyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilk günden bu yana bölgede tespit çalışmalarını sürdürdüğü hakkında konuşan Bakan Kurum, vatandaşlara yeniden ev sahibi yapma sözü verdi. İnşa edilmesi beklenen 5 bin konutun ödeme yöntemi hakkında açıklamada bulunan Kurum’a karşılık bazı vatandaşlar deprem vergilerinin nereye gittiği konusunu sorguluyor.

İzmir depremzedelerine ev sahibi olma müjdesi

30 Ekim günü meydana gelen 6,6 şiddetindeki depremin ardından vatandaşlar evsiz kaldı. Acilen konteyner evlerin kurulduğunu belirten Bakanlık, vatandaşlar tarafından tepki çekmeye devam ediyor. Kimisinin İzmir’de konut stoklarını sorguladığı bu tepkilerde, diğerleri deprem vergisinin nerede olduğu konusuna açıklık getirilmesi taraftarı. 30 yıl boyunca deprem vergisi ödediğini söyleyen bir vatandaş şimdilerde evsiz kaldığını ve deprem için ayrılan bütçenin ne için kullanılacağını merak etmektedir. Bu tip sorulara karşı yanıtsız kalan vatandaşlar, yeniden ödemede bulunarak yeni bir evin sahibi olabilecek.

75 bin 934 binada incelemeler tamamlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı depremin hemen ardından kent genelinde 75 bin 934 binada inceleme başlattı. Bakan Murat Kurum, kent genelini kıyasladığımızda en fazla etkileşim alanının Bayraklı ilçesi olduğunu söyledi. Hasar tespit çalışmalarının yürütülmesiyle birlikte acil ağır hasarlı bina sayısında elde edilen adet sayısı 342 oldu. Bağımsız bölümde ise bu sayının 4 bin 350’ye yükseldiği görülüyor. Az hasarlı 3 bin 660 bina, orta hasarlı 383 bina olarak birbirinden ayrılan tespit çalışmaları hakkında Kurum’dan açıklama geldi.

Yıkım sürecine karşılık 3 bin 800 başvuru

Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bölgede yürütülen yıkım sürecini devam ettirdiklerini açıkladı. Yıkım sürecinde 16 binayı elden geçirdiklerini söyleyen Kurum, vatandaşların taşınmalarına destek verildiğini belirtti. Can güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan çadır kente ve yıkım alanlarına ihtiyaca yönelik başvuru noktaları oluşturuldu. Alınan başvuru sayısının 3 bin 800’e yükseldiği süreçte, başvurularda oluşturulan taleplerin hızla karşılandığı bilinmelidir. İzmirlilerin ihtiyaçlarını gidermek maksadı ile şu anda 38 milyon TL’lik bir kaynak aktarımı gerçekleştirildi. Bakanlık tarafından sağlanan bu aktarım; taşınma, kira ve eşya yardımı olarak kişilere geri dönüyor. Verilen karar neticesinde eşyasız kalanlara yönelik yardım 30 bin TL, ev sahibi vatandaşlara 13 bin TL ve kiracılara 5 bin TL yardımda bulunuldu.