Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

İzmir’deki deprem konut güvenliğinin sorgulanmasına neden oldu

İzmir’deki deprem sonrası göçük altında kalan vatandaşların yardımına koşanlar konut güvenliğini sorguluyor. 17 Ağustos 1999 depreminin ardından müteahhitlerin hataları sağlıklı bina koşullarının yeniden ele alınmasını sağlamıştı. Kaybedilen isimlerin açtığı yaraları sarmak isteyen yetkililer tedbirleri uygulamakta gecikmeyeceklerini söylemişlerdi. Ancak 2020 yılı itibariyle müteahhitler hâlâ çürük binaları vatandaşlara satıyor.

İzmir’deki deprem 21 kişiyi hayattan kopardı

30 Ekim (dün) 2020 tarihinde meydana gelen 6,6 şiddetindeki büyük deprem İzmir’in Bayraklı ve Bornova ilçelerini etkiledi. Ağır hasarlı binaların yanı sıra diğer vatandaşların gözleri önünde yıkılan binalar büyük paniğe neden oldu. ABD Deprem Gözlemevi’nden gelen bilgilendirmeye göre depremin şiddeti açıklandığı gibi 6,6 değil, en az 7 büyüklüğünde. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un deprem sonrası müdahalede bulunduğu ve yetkili isimlerden bilgi edinerek basına açıklama yaptığı biliniyor. Kurum’dan öğrenilen bilgide ise, şu an toplam enkaz sayısı 17’ye ulaşmış vaziyette. 4 binanın tamamen çöktüğü ve 31 Ekim 2020 tarihi itibariyle apartman sakinlerinden çoğu kişiye ulaşılamadığı biliniyor.

Artçı sarsıntılar bölge halkını paniğe sürükledi

Saat 14.51’de yaşanan depremden sonra bölge halkı sokağa döküldü. Habertürk’e konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, enkaz altında hayata tutunmaya çalışan vatandaşlara ulaşma çabası içine girdiklerini söyledi. Bölgede daha fazla kayba neden olmak istemediklerini açıklayan Soyer, kişilerin yeniden binalara girmelerine izin verilmeyeceğini aktardı. İzmir’deki depremin yaraları henüz sarılamadan ilk tespit çalışmaları can kaybının 21 kişiye çıktığını gösteriyor. Toplam yaralı sayısının 804 kişiye yükseldiği gelen bilgiler arasında tazeliğini korumaktadır. AFAD tarafından bölge üzerindeki çalışmalar aralıksız sürdürülürken, yaralı ve can kaybını önlemek için artçı sarsıntılara dikkat çekildi. Büyük depremden sonra oluşan 277 artçı depremden 25’inin 4’ün üzerine çıktığı kaydedilmiştir.

Göçük altında kalanlar sosyal medyada aranıyor

Aile bireylerine ulaşamayan vatandaşlar seslerini sosyal medya hesapları üzerinden duyurmaya başladı. İki küçük çocuğuyla enkaz altında kaldığı bildirilen anne Emine Yücel Toklu için verilen bilgilendirme yazısı Twitter hesapları üzerinden yetkililere ulaşmıştır. Günün sevindirici haberi ise Toklu ve çocuklarının sağ salim enkaz altından çıkarıldığı bilgisi oldu. Ancak küçük çocukların kayıp ilanını paylaşanlara ek olarak; Bayraklı ilçesinin Mansuroğlu Mahallesi’nde kayıp aile üyeleri arasında bir bebeğin bulunduğuna dair oluşturulan haber gündemi sarsmaya devam ediyor.

https://twitter.com/ilginchakkaten/status/1322213232677920773

İzmir’deki deprem tüm Türkiye’yi bir araya getirdiği gibi siyasi gücün varlığı oluşan birliği bozmaya yeterli geldi. Yine sosyal medya hesapları üzerinden yapılan sevinç çığlıklarına ilaveten, bazıları deprem gerçekliğinin başka bir ilde gerçekleşmesi gerektiği görüşlerini savundu. Ancak her iki zihninde çirkin olduğuna dair tepkide bulunanlar, deprem sonrası bölgeye akın etmeye devam ettiler. Bu esnada Türkiye’nin yeni gündemi internette bazı platformlar aracılığıyla ele alındı. Bölgedeki konut güvenliğini sorgulayan vatandaşlar, özellikle yapımı eski binaların ayakta kaldığı konusunda hemfikirler. Büyük risk faktörü oluşturan binaların ise özellikle küçük yaşta olduğunu yazıya döken sosyal medya sakinleri, pahalı rezidanslarda güvenliğin oluşturulmadığı konusunda tepki vermeye devam edecekler.