Kategoriler
Gündem

Kâbe ziyarete yeniden açıldı… Virüste son durum

Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle umre ziyaretlerini geçici olarak durdurdu. Kâbe‘nin kapatılmasının ardından akşam saatlerinde bir Türk vatandaşı, çevreyi görüntüleyerek “Sabah namazını, öğle namazını kıldık, hiç problem yoktu. İkindi namazında Ravza-i Mutahhara’nın Babüsselam   Kapısı ile Babül Feth Kapısı yani Umrecilerin Peygamberimizi selamladığı, Babüsselam’dan girerek selamlayıp Babül Feth’ten çıkılan kapılar ikindi namazına yarım saat kala kapatıldı.” ifadelerini kullandı. Mekke‘den Umre ziyareti için gelenlerin alınmadığını kaydeden ziyaretçi, “Bahçesine dahi, alanına dahi kimse alınmıyor.” dedi.

İHA’nın haberine göre; ülkede beş kişinin salgından dolayı yaşamını yitirmesinin ardından tedbir için kapatılan kâbe ve Mescid-i Nebevî, dezenfekte edildikten sonra açıldı. Ülkedeki yetkililer, salgına ilişkin belirsizliklerin sürdüğü için hac ibadetiyle ilgili açıklamalarda bulunmanın erken olduğunu belirtti.

Salgın yayılıyor

Öte yandan Kovid-19 salgını yayılmaya devam ediyor. Salgına yakalanan kişi sayısı 101 bini aşarken bugün Hollanda’da virüs nedeniyle ilk defa can kaybı yaşandı. Rotterdam’da 86 yaşındaki bir kişi, yaşamını yitirdi. BBC Türkçe’nin haberine göre, dün de Birleşik Krallık’ta virüsten dolayı ilk kez biri hayatını kaybetti. Perşembe gününden itibaren İngiltere’de virüsün tespit edildiği kişi sayısı 116’ya yükseldi. Ülkede yaşamını yitiren kişinin ileri yaşta olduğu belirtildi. 

Singapur’da 13 yeni vaka sayısı tespit edilirken ülkedeki toplam vaka sayısı 130’a çıktı. 

Bir günde 30 kişi yaşamını yitirdi

Euronews’ün derlediği bilgilere göre; virüsün dünyaya yayıldığı ülke olarak bilinin Çin’de ise bir günde 30 kişi salgından dolayı hayatını kaybetti. Ülkedeki vaka sayısı 100 bini geçti. Açıklanan bilgilere göre Vuhan koronavirüs salgını nedeniyle ölenlerin sayısı ise ülkede 3 bin 42’ye ulaştı. İtalya’da bir gün içinde 49 kişi öldü, İran’daki bu sayı 124’e çıktı. 

Alman hava yolu firması Lufthansa, salgın nedeniyle 7 binden fazla uçak seferini iptal ettiği duyurdu. Ayrıca, İspanya’da 47, İsveç’te 7, Avusturya’da 4, Finlandiya’da 3 yeni vaka saptandı.

Kaynak: İHA, Euronews, BBC Türkçe