Kategoriler
Emlak Haberleri

Kalyoncu: “Gayrimenkul sektörü moral kazanmıştır”

Kalyoncu, Haziran 2020’ye ait Konut Satış İstatistikleri’ni değerlendirdi. TÜİK tarafından 14 Temmuz’da açıklanan verilere göre, haziran ayında konut satışının yüzde 200 arttığı tespit edilmiştir. Satışlardaki artışın nedenini hükümet teşvikiyle ortaya çıkarılan düşük faizli krediler olduğunu aktaran GYODER Başkanı, konuya ilişkin değerli açıklamalarda bulundu.

Kalyoncu: “Gayrimenkul sektörü moral kazandı”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, geçtiğimiz haziran ayında konut satışları zirve rakamlara ulaştı. Geçen yılın haziran ayındaki değeri yüzde 209,7 artışla kapatan konut satışları, bu yıl yeni bir rekora imza atmış oldu.

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu tarafından değerlendirmeye tabi tutulan veriler, gayrimenkul sektörünün olumlu sürece giriş yaptığını bir kez daha hatırlattı. Ertelenmiş taleplerin hızla devreye girdiği bir süreci başlatan düşük faizli kredi destekleri, geçtiğimiz haziran ayında ipotekli satışların yüzde 1286,9 artış yaşamasına neden oldu. Toplam konut satışlarında ipotekli satışların öne çıktığı ve payının yüzde 53,4’e ulaştığı rahatlıkla görülüyor. Bu rekor artışın, kamu bankalarının “tarihi indirim” adıyla ortaya çıkardığı düşük faizler nedeniyle olduğu oldukça açıktır. Düşük faizlerin hem vatandaşı konut sahibi etti hem de gayrimenkul sektörüne büyük bir moral artışına neden oldu.

Yılın ilk yarısında 624 bin satışa ulaşıldı

Kalyoncu, yılın ilk yarısında konut satışının 624 bin 769 rakamına ulaştığını belirtti. Yaşanan artışın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,5 olduğu ortaya çıkarken; haziran ayındaki artışın bir önceki nisan ve mayıs aylarında yaşanan olumsuzluğu kapattığı görüldü. Olumsuz sürecin telafisini yapan, hatta rakamları bir üste taşıyan düşük faizli krediler, 2020’de sektörün yeniden canlanmasına neden olmuştur.

Sektörde kazanılan moral ve heyecanının konut satmak kadar değerli olduğunu belirten Kalyoncu, bu atmosferin devam ettirilmesi halinde kazanımların daha fazla olacağını belirtiyor. Özellikle ertelenen projelerin yeniden öne çıkacağı ve sektörün daha özgüvenli hareketine neden olacağı aşikâr. Türkiye ekonomisinde lokomotif görevi gören sektörün toplamda 250 alt sektörü bulunduğunu hatırlatan Kalyoncu, sektör adına yapılacak girişimlerin diğer sektörler arasında da hızla yayılacağını aktardı. Sektörler arası etkileşimin yine büyümede oldukça büyük bir payı bulunuyor. Gayrimenkul sektöründeki gelişmenin büyümeye ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağı rahatlıkla söylenebilir.