Kategoriler
Emlak Haberleri Güncel

Kamu arazilerinin kullanım alanları değişti

Kamu arazilerinin üzerinde geçtiğimiz yıllar içinde beliren imar planları, turizm cenneti sayılan bölgelerin otel ve konutlarla dolmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları sonucunda Kemer, Didim ve Bodrum gibi Türkiye’nin turizmde önde gelen il ve ilçeleri yeniden özelleştirilmeye tabi tutuldu. Yenilenen imar planlarıyla birlikte kamu arazilerinin kullanım alanları otel, konut, ticari ve cami alanı olarak değişti. Ayrıca Aksaray’da satışa çıkarılan kamu arazisi 15 milyon TL’den satıldı.

Kamu arazilerinin özelleştirilmesine onay verildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında alınan karara onay vermesiyle birlikte, yeni karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan karar kapsamında, Adana’da Yüreğir, Eskişehir’de Tepebaşı, İzmir’de Karşıyaka, Antalya’da Kemer, Aydın’da Didim ve Muğla’da Bodrum gibi turizm cenneti sayılan ilçelerin özelleştirmeye tabi tutulduğu görüldü. Karar sonucunda belirlenen arazilerin özelleştirmeye alındığı ve yenilenen imar planlarıyla birlikte otel, konut, ticaret ve cami alanı olarak işaretlendiği bildirildi. Yeniden düzenlenen imar değişikliği kararında Cumhurbaşkanının onayladığına dair imza bulunuyor. Arazilerde bir sonraki adımın satışa tabi tutulacağı yönünde iddialar ise belirli medya kuruluşları tarafından öne çıkarıldı.

Kemer ilçesinde yeni bir otel

Antalya’nın Kemer ilçesinde kamuya ait olarak bilinen arazinin yakın zamanda özelleştirilmesi, bölge üzerinde dört katlı otellerdeki sayının artışına neden olabilir. Aynı şekilde Hazine mülkiyetinden çıkarılarak özelleştirilen Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Bitez Mahallesi; konut alanı, sosyal tesis alanı, teknik altyapı alanı, kumsal-plaj, park, genel otopark ve yol kullanım alanı olarak işaretlendi.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Gökçebel Mahallesi’nde ise, yapılan özelleştirme arazinin ticaret, konut alanı, park, yol ve genel otopark kullanımına açık olmasına sebep olmuştur. Aynı mahallede bulunan başka bir arazinin de yine aynı şekilde kullanıma açık olduğu duyuruldu. Aydın Didim’de yer alan eski kamu arazisi gelişme konut alanı, ticaret alanı, cami, açık spor tesisi alanı, çocuk bahçesi, ağaçlandırılacak alan, trafo alanı, park ve yol kullanım alanına dönüştürüldü.

Aksaray’ın merkez ilçesinin Ereğlikapı Mahallesi’ndeki 4 bin 673 metrekare yüz ölçümüne sahip olan taşınmaz, gerçekleştirilen ihalenin sonucunda toplamda 15 milyon liraya satıldı. Açık artırma şeklinde gerçekleştirilen ihalede araziye en yüksek değer biçen Mehmet Karaca, günün sonunda arazinin yeni sahibi oldu.

Kamu taşınmazları artık özel sektörün

Yapılan yönetmelik hakkında değerlendirmede bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Ayhan Erdoğan, BirGün gazetesine düşüncelerini aktardı.

“Kamu arazilerinde gerçekleştirilen özelleştirmenin kamu yararına aykırı olduğu görülmektedir. Halkın olan taşınmazların, plan değişiklikleriyle veya doğrudan satışı ihale kapsamında gerçekleştirilemez. İktidarın hatalı politikalarının bedeli olarak, kamusal alanların özelleştirildiği görülüyor. Sadece geride kalan tahribatın büyümesine yardımcı olacak uygulamalardır. Bu yüzden ilgili çevrelerin verilen kararlar için biran evvel karşı durması gerekiyor.”