Kategoriler
Emlak Haberleri

Kanal İstanbul Projesi’ne yükselen seslere karşı ÇED raporu sunuldu

Kanal İstanbul Projesi’ne karşı, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu yayımlandı. Muhalefet tarafından konu edilen İstanbul’a vizyon kazandırması beklenen proje için rapor maddeleri güvenliği gözler önüne seriyor. 2 yılda 200 bilim adamının incelemelerinden geçirilen Kanal İstanbul için kaleme alınan 16 bin sayfalık rapor, olası tüm risk ve tehditleri sıraya dizdi.

Kanal İstanbul Projesi’ne muhalefetin sesi yükseliyor

İstanbul’a değer kazandıracağı konuşulan projede oluşturulan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu, 16 bin sayfayla birlikte kamuoyuna sunuldu. 2 yıl süren araştırmada 200 bilim adamının görüşlerinden geçirilen Kanal İstanbul Projesi’ne muhalefet liderini takiben üyelerden tepki gelmeye devam ediyor. 20,75 metre derinliğine sahip olacağı projelendirme aşamasında karara bağlanırken, ÇED süresince 20 kilometre derinliğinde, 7 üzerindeki depreme göre planlama yapıldı. Sonuca göre, sığ inşaattan oluşan Kanal, yüzlerce kilometre kalınlığa ulaşan kütleleri tetiklemiyor. Etkileşimin mümkün olmadığını ortaya koyan rapor, Kanal İstanbul Projesi’ne karşı aktif bir fay hattının bulunmadığı içeriğinden oluşmaktadır. 11 kilometre mesafede yer alan Kuzey Anadolu Fay Hattı ve 30 kilometre mesafede yer alan Çınarcık fay hattı yine ÇED maddelerine eklendi. Fay hatlarının uzun mesafeden geçtiğini kanıtlayan 200 bilim adamı, oluşabilecek en büyük depremin karşısında ivme hesaplamasına girişmiştir. Ancak ivme hesabına karşı kanal tasarımının yapıldığı projede, 2 bin 475 yıllık deprem periyodu incelendi.

Tsunami riski bulunamadı

Projenin güzergahını yakından incelemeye alan bilim adamları, Kanal çevresini heyelan riskine karşı taradı. Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandığı belirtilen Heyelan Envanteri Haritası İstanbul Paftası, bu değerlendirme için kullanılmıştır. Alan ve çevresine ait heyelan durumuna ilişkin sürdürülen gözlemler, potansiyel bir tehlikenin var olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre, herhangi aktif veya yeni heyelan alanı bulunmamakta. Heyelan konusundan hemen sonra tsunami riskinin oluşup oluşmadığı konusunu değerlendirmeye alan bilim adamları, Marmara Denizi’nde araştırmaya girişti. Sismik nedenlere ve denizaltı heyelanlarına bağlı oluşabileceği düşünülen tsunami kaynakları takip edilmiş ve yazılan senaryoda risk faktörü bulunamamıştır.

Kanal inşaatı 7 yıl sürecek

Kanal İstanbul Projesi’nin 7 yıl süreceği açıklanırken, ihale sürecinin ardından inşaat öncesi hazırlıkların toplamda 1,5 yıla yayılması bekleniyor. 75 milyar liraya mal olan projenin inşaatı 5 yılda tamamlanacak. Öngörülen sürenin hazırlık-inşaat aşamasına ayrılacağı bildirilirken; kanal, liman ve yat limanı gibi işletmelerde 10 bin kişilik istihdam kapısı açılacaktır.