Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kanal İstanbul’un detaylarını anlatan İnternet sitesi açıldı

İletişim Başkanlığı, Kanal İstanbul projesi hakkında bilgilerin yer aldığı İnternet sitesi açtı. Twitter hesabından sitenin duyurusunu yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Boğaz nefes alacak, Türkiye kazanacak. Projeye ilişkin proje detaylarını ve tüm soruların yanıtlarını içeren http://kanalistanbul.gov.tr İnternet sitesini yayına açtık. Tecessüs sahiplerini sitemize bekliyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun.” sözlerini kaydetti.

Kanalistanbul.gov.tr İnternet adresinde; kanalın yapış amacını, buna neden ihtiyaç duyulduğunu, projenin yapım sürecini, getireceği stratejik ve ekonomik kârlarını, bilimsel ve teknik verilerini gibi birçok detaylar açıklanıyor. Sitede, ayrıca, “50 Soruda Kanal İstanbul” adlı çevrim içi kitapçığı da bulunuyor. Kitapçıkta gündeme gelen soruların cevapları bulunuyor. Yazılı metnin yanı sıra projenin detaylarını anlatan infografik ve video görsellerine de yer veriliyor.

Boğaz’dan geçen gemi sayısının kapasitenin üzerinde bulunduğunun altı çizilirken, İnternet adresinde, İstanbul Boğazı‘nda yaşanan geçmişteki kazalar anlatılıyor. Projenin İnternet adresinde, doğa ve canlı hayatının korunması açısından gerçekleştirilen bilimsel araştırmalara ilişkin veriler de bulunuyor.

Dünyadan örnekler veriliyor

Projenin tanıtımı için kurulan sitede dünya genelinde inşa edilen kanal örnekleri de gösteriliyor. Sık sık bilimsel verilere başvurulan tanıtım metinlerinin başlıkları arasında “Kanal İstanbul Maliyeti”, “Kanal İstanbul ve İstihdam” “Kanal İstanbul Güzergâhı”, “Hafriyat ve Trafik”, “Deprem”, “İçme Suyu Kaynaklarının Yok Olacağı İddiası” gibi ifadeler yer alıyor.

İnternet adresinde projenin son hâline ilişkin verilen bin 595 sayfalık ÇED raporu da bulunuyor. “Kanalistanbul.gov.tr” adresinde bir de çalışma takvimi yer alıyor. Kanal projesinin duyurulduğu tarih ile başlayan takvimde projeye ilişkin bugüne kadar atılan adımlar bulunuyor. Alternatif güzergâhlara da yer verilen sitede yer alıyor.

Ayrıca, projeyle ilgili;  jeoloji, jeoteknik, jeofizik, hidroloji, hidrojeoloji analizleri, deniz ve doğal afet araştırmaları ve trafik etütlerine ilişkin sonuçlar sitenin “Hazırlık Süreci” bölümünden erişilebiliyor.

 

Kaynak: AA, Taşınmaz Haber