Kategoriler
İhaleler Proje Haberleri

Keçiören Cumhuriyet Kulesi ihalesi gerçekleştirildi

Küresel bir sorun haline gelen salgın hastalık koronavirüs (covid-19) tedbirleri kapsamında ülke genelinde mücadele sürüyor. Son günlerde hız kaybetmeden devam eden kamulaştırma ve ihale haberlerine karşın; Keçiören Cumhuriyet Kulesi için ihale gerçekleştirildi.

İhaleye katılan firmalar tedbirleri elden bırakmamış ve kişiler maskeli katılım sağlamıştır. Toplamda 9 firmanın katılım sağladığı ihalede henüz kazanan firma açıklanmadı. Yapılan ihale sonucunda açıklamalarda bulunan AKP’li Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, kule açılışı hakkında tarih vermeyi ihmal etmedi. “Gelecek yıl tamamlanması beklenen projenin 2021 tarihleri içerisinde kule açılışı gerçekleştirilecektir. Kulenin yüksekliğinde 30 metre daha artış gösterilecek, toplam 145 metreye yükselecektir” sözlerini kullandı.

Keçiören Cumhuriyet Kulesi projesi nedir?

Temellerini eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in attığı, 17 senelik bir proje olarak bilinmektedir. Düzenlemelerinde Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un da olduğu bilinenler arasında. Fakat imara aykırı olduğu ortaya çıkarak proje durdurulmuştur. Ayrıca mania hattını engellediği gerekçesiyle de dava açılmıştır.

Mahkeme sonucunda kulenin ruhsatı iptal edildi. Danıştay kararı onaylamasından da geçen projede kulenin yıkılması gündeme getirilmiş ancak büyük masraf ön görülerek iptal kararı alınmıştı. Önceki Başkan Mustafa Tuna konuyu referanduma götürdüğünde halkın oylaması sonucu yüzde 76 ile projenin yapılması istendi.

Kule için bugüne kadar harcanan miktarın 27 milyon olduğu ve yıkılması için kullanılması gereken miktarın ise 20 milyon olarak belirlendiği biliniyor. Devam kararı sonrasında harcanacak 70 milyon lira sonunda kule projesi için 100 milyon lira harcanmış olacak.

Ayrıca proje kapsamında Hindistan’ın görkemli Tac Mahal eserinden mimariye birtakım tasarımlar ekleneceği konuşuluyor. Özellikle her yıl turist çekmeyi başaran Tac Mahal’in eşsiz mimarisinden esinlenerek kuleye aktarılacak. Kule içerisinde ise Ankara Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Keçiören semtinin doğal yapısını anlatan heykelleri barındırması bekleniyor.

AKP’li Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un aktardığı bilgilere göre kule içinde restoran, çocuklar için uzay terası, nikah salonu, seyir terası, sergi salonu, kafeterya, hediyelik eşya bölümleri, kafeler ve spor merkezi bizleri karşılamaktadır. Ayrıca Başkan tarafından getirilen açıklamada, Keçiören Cumhuriyet Kulesi içerisinde yer alan restoranın özellikle bir cam fanus içerisinde döneceğini belirtmeden geçemedi.