Kategoriler
Emlak Haberleri

Kira Artış Oranı Mart’ta yüzde 25.98 oldu

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Mart 2022 kira artış oranı belli olmuştur. TÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı yüzde 25,98 olarak açıklanmıştır. Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, Mart ayı kira artış oranları hakkında bilgi vermiştir. Altınay; “Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenmiştir. Böylece kira artış oranı Mart ayında yüzde 25,98 oldu.” dedi.

“TÜFE’nin üstüne olamaz”

Gülcan Altınay, TÜFE’nin üzerinde zam yapılamayacağına dikkat çekmiştir. Ayrıca Altınay; “Misal kiranız 2.000 TL ise yeni zamla beraber bu 2.519 TL olacaktır. Üstelik 3.000 TL’lik bir konut için ise 3.779 olacaktır. Bunun üstünde zam yapılamaz.” şeklinde konuşmuştur. Altınay, TÜFE’nin üzerinde kira talep eden konut sahipleri hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Ayrıca Altınay; “Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi gereğince; taraflarca ayrı bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek şartıyla belirlenmektedir. Konut sahibinin ayrı zam yapması için en başta bunu sözleşmede belirtmesi gerekiyordu.” ifadelerini kullandı.

“Israrcıysa dava açmalı”

Altınay, konut sahipleriyle problem yaşayan kiracılara önerilerde bulunmuştur. Altınay; “Taraflar bu değişim oranının altında bir oranda kira artışı konusunda anlaşabilirler. Fakat üstünde anlaşamazlar. Yazılı kontratlarında eğer daha düşük bir oran belirlenmiş ise o zaman bu oran geçerli olacaktır. Kiracılar böyle bir durumda mal sahibinin yapmak istediği artışı kabul etmeyerek, yasal orandaki artış ile kiralarını ödemeye devam edebilirler. Mal sahibinin istediği oranda artış yapılmaması tahliye sebebi olarak kabul edilemez. Eğer konut sahibi bu talebinde ısrarcıysa kira tespit davası açmalıdır.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…