Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Kira ödeyen emekliye ek yardım gündemde

TÜED, emekliye yönelik taleplerini gündeme aldı.

Derneğin talepleri kabul edilirse ev sahibi olan emekli sayısı artacak, kirada oturan emeklilerin ise cebi rahatlayacak.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), Emekli Profili Araştırması ile her üç emekliden birinin kirada oturduğunu tespit ettiklerini belirtirken emeklilere yönelik taleplerini gündeme getirdi. Dernek, TOKİ kontenjanının yarısının emekliye ayrılmasını talep ediyor.

Vatandaşlara düşük taksitle ve nazar ucuz fiyatla ev sahibi olma imkânı tanıyan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konut projelerinden emeklilere yüzde 25 diliminde kontenjan ayırıyor. TÜED‘in taleplerinden biri TOKİ‘nin emeklilere ayırdığı yüzde 25 dilimindeki kontenjanın yüzde 50’ye çıkarılmasını içeriyor.

Emekliye kira yardımı da gündemde

Kontenjanın artırılmasının yanı sıra muhtaçlara her ay kira yardımı yapılmasını da talep eden TÜED, “Emeklilere kışın kira ve yakacak yardımı yapılsın” çağrısında bulundu. Bu talep kabul edilirse kirada oturan emeklilerin ekonomisini rahatlatacak.

Türkiye Emekliler Derneği, 108 şube başkanının katılımıyla Genel Kurul toplantısında buluştu. Emekliler için barınma giderleri, emekli aylığı, hayat pahalılığı konularının konuşulduğu toplantıda karara bağlanan talepler şöyle;

  • Hükûmetten kira ve yakacak yardımının talep edilmesi,
  • Emeklilere ödenen bin lira tutarındaki bayram ikramiyelerinin yıllık bazdaki TÜFE oranında artırılmasının talep edilmesi,
  • Gösterge sistemine geçilmesinin yanı sıra yüzde 35 seviyesinde olan alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70 seviyesine çıkarılmasının talep edilmesi.

Her üç emekliden biri kira ödüyor

Emekli Profili Araştırması sonucunda her üç emekliden birinin kirada oturduğu TÜED tarafından gözlemlendiği belirtiliyor. Başkanları Kurulu Derneğin eğitim ve sosyal tesisinde toplantı düzenledi. Ülkedeki yaşam pahalılığının emeklilerin bütçesini zorladığını belirten dernek, gösterge sistemine geçilmesini de talep ediyor.

Yüzde 35 seviyesinde olan alt sınır aylık bağlama oranının ise yüzde 70 seviyesine çıkarılmasını da sunuyor. Derneğin istekleri kabul edilirse daha çok emekli ev sahibi olacak. Kira parası ödeyen emeklilerin ise cebinde daha fazla para kalacak.