Konut satışlarında yıl sonu hareketliliği beklentisi güçlenmektedir. KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz, eylül ayında birinci el konut satışlarının yıllık yüzde 3,9 arttığını açıklamıştır. Birinci el konutların toplam satışlardaki payı yüzde 36,2’ye yükselmiştir. Yılmaz, yılın son çeyreğinde satışların hız kazanabileceğini belirtmiştir. Ancak kalıcı toparlanma için kredi faizlerinin düşmesi ve konut arzının artırılması gerektiğini vurgulamıştır.
Birinci El Konut Satışlarındaki Artış Olumlu Değerlendirilmiştir
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konut piyasasındaki son gelişmeleri değerlendirmiştir. Ayrıca, birinci el konut satışlarındaki artışın sektör açısından önemli olduğunu ifade etmiştir. Eylül ayında birinci el konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 yükselmiştir. Bu satışların toplam konut satışları içindeki payı ise yüzde 36,2 seviyesine ulaşmıştır. KONUTDER başkanı, söz konusu gelişmeyi olumlu karşıladıklarını ancak mevcut oranın henüz arzu edilen seviyeye ulaşmadığını belirtmiştir. Ayrıca yeni konut satışlarının güçlenmesinin konut ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacağını vurgulamıştır. Birinci el konut satışları, yeni konut üretiminin ekonomik etkilerini değerlendirmek açısından önem taşımaktadır. Bununla birlikte satışların birinci ve ikinci el piyasaları arasındaki dağılımı da sektörün mevcut durumunu göstermektedir.
Konut Satışlarında Yıl Sonu Hareketliliği Beklenmektedir
KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz, konut piyasasında yılın son bölümüne ilişkin beklentilerini paylaşmıştır. Aynı zamanda, özellikle aralık ayında satışların hız kazanabileceğini ifade etmiştir. Yılın son çeyreğinde beklenen hareketliliğin gerçekleşmesi durumunda toplam konut satışlarının geçen yılki seviyelere yaklaşabileceği öngörülmektedir. Ancak bu beklentinin gerçekleşmesi, piyasa koşullarına ve finansmana erişim imkânlarına bağlı olacaktır. Konut satışlarındaki hareketlilik, yalnızca toplam satış rakamlarıyla değerlendirilmemektedir. Yeni konutların satış içindeki payı da sektörün üretim kapasitesi açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle yıl sonundaki satış performansının, hem toplam satışlar hem de birinci el konutların payı üzerinden takip edilmesi gerekmektedir.
Kredili Konut Satışlarında Toparlanma Sürüyor
Ziya Yılmaz’ın açıklamalarına göre, kredili konut satışlarında son aylarda toparlanma yaşandığı belirtilmiştir. Bununla birlikte kredili satışların uzun dönem ortalamasının gerisinde kaldığını vurgulamıştır. Yılmaz’ın paylaştığı verilere göre, geçmişte toplam konut satışları içinde yüzde 36 seviyelerinde bulunan kredili satışların payı yüzde 10’a kadar gerilemiştir. Bu yılın ilk dokuz ayında ise söz konusu oran yüzde 19,4’e yükselmiştir. Bu değişim, kredili satışların önceki düşük seviyelere kıyasla toparlandığını göstermektedir. Ancak finansman koşulları, konut satın almak isteyenlerin kararlarında belirleyici olmaya devam etmektedir. Yılmaz, faiz indirimlerinin kademeli ve sürdürülebilir şekilde devam etmesinin finansmana erişimi kolaylaştırabileceğini ifade etmiştir. Böylece kredi kullanımının artması ve konut satışlarındaki toparlanmanın güçlenmesi hedeflenmektedir.
Konut Arzını Artıracak Politikalar Önem Taşıyor
KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz, konut piyasasında kalıcı iyileşme sağlanması için arz tarafının da desteklenmesi gerektiğini belirtmiştir. Ona göre yalnızca kredi koşullarının iyileştirilmesi, piyasadaki bütün sorunların çözülmesi için yeterli değildir. Özellikle konut açığının yüksek olduğu bölgelerde yeni üretimi destekleyecek politikalar önem kazanmaktadır. Bu kapsamda kamu arsalarının özel sektör eliyle konut üretimine kazandırılması önerilmektedir. Konut arzını artırmaya yönelik adımlar, yeni konut üretiminin desteklenmesine katkı sağlayabilecektir. Ayrıca üretim faaliyetleri, inşaat sektörüyle bağlantılı ekonomik alanları ve istihdamı da etkileyebilmektedir. Bununla birlikte yeni konut üretiminin ihtiyaç duyulan bölgelerde yoğunlaşması önem taşımaktadır. Böylece arz artışının konut ihtiyacına daha etkili biçimde karşılık vermesi amaçlanmaktadır.
Kalıcı Toparlanma İçin Hangi Adımlar Öne Çıkıyor?
Yılmaz’ın değerlendirmelerine göre konut piyasasında sürdürülebilir bir toparlanma için finansman ve üretim politikalarının birlikte ele alınması gerekmektedir.
Bu kapsamda öne çıkan başlıklar şunlardır:
- Kredi faizlerinin düşmesi: Konut kredilerine erişimin kolaylaştırılması ve finansman maliyetlerinin azaltılması hedeflenmektedir.
- Birinci el satışların güçlenmesi: Yeni konut üretiminin desteklenmesi ve yeni konutların toplam satışlardaki payının artırılması önem taşımaktadır.
- Konut arzının artırılması: Özellikle konut açığının yüksek olduğu bölgelerde yeni üretimi destekleyen politikalar öne çıkmaktadır.
- Kamu arsalarının değerlendirilmesi: Uygun kamu arsalarının özel sektör aracılığıyla konut üretimine kazandırılması önerilmektedir.
Bu adımların birlikte uygulanması, konut piyasasındaki toparlanmanın daha kalıcı hale gelmesine katkı sağlayabilecektir. Ancak sonuçlar, finansman koşullarının ve konut üretimine yönelik politikaların seyrine bağlı olacaktır.
Sonuç olarak konut satışlarında yıl sonu hareketliliği, KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz’ın değerlendirmelerinde öne çıkan başlıklar arasında yer almaktadır. Eylül ayında birinci el satışların yıllık yüzde 3,9 artması ve toplam satışlardaki payının yüzde 36,2’ye ulaşması olumlu karşılanmıştır. Yılmaz, kalıcı toparlanma için kredi faizlerinin düşmesini ve konut arzını artıracak adımların atılmasını gerekli görmektedir.
Diğer emlak haberleri için tıklayınız…
