Kategoriler
Emlak Haberleri

Kiralık ev fiyatları artışında İstanbul ilk sırada

Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) kiralık ev fiyatları raporunu açıkladı. sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık daire ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı belirlenmiştir. Şubat ayında bu oran yüzde 84.2 oldu. Ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatı 30 TL’ye yükseldiği görülmüştür.

Kiralık Konut Piyasası Görünümü Raporu Yayınlandı

BETAM tarafından sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” 2022 Mart raporu yayınlandı. Rapora göre; Türkiye genelinde ortalama kiralık mesken ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış miktarı Şubat ayında yüzde 84.2 olmuştur. Ayrıca ortalama kiralık daire ilan metrekare fiyatı 30 TL’ye yükselmiştir. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 112.3 olmuştur. Bu oran Ankara’da yüzde 106.7, İzmir’de ise yüzde 74 olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 49 TL’ye yükselmiştir. Ankara’da 24 TL’ye, İzmir’de ise 30 TL’ye yükselmiştir. Reel kira fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde arttı. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı Şubat’a göre ülke genelinde ve İstanbul’da arttı. Ankara’da ve İzmir’de düşüş göstermiştir.

Ülke genelindeki ortalama kira fiyatlarının yıllık artış oranı Şubat’ta da artmaya devam etti. Kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı Şubat’a göre 6,4 puan yükselerek 84,2 oldu. Böylelikle, geçen yılın aynı döneminde 16,3 TL olan Türkiye geneli ortalama metrekare kira fiyatı 30 TL’ye yükselmiştir.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de kiralık ev fiyatları artış hızı yükseliyor

Şubat’ta üç büyük şehirdeki kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranları da yükselmiştir. Cari kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı Şubat’a göre İstanbul’da 14,6 puan, artmıştır. Ayrıca Ankara’da 24,7 puan, İzmir’de ise 12 puan arttı. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da %112,3, Ankara’da %106,7, İzmir’de ise %74 olmuştur. Böylelikle ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 49 TL’ye yükselmiştir. Ayrıca Ankara’da 24 TL’ye, İzmir’de ise 30 TL’ye yükselmiştir.

Büyükşehirlerde yıllık kira artışları değişiklik gösteriyor

Şubat ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde %84,2 olmaktadır. Büyükşehirlerdeki cari kira artış hızları değişiklik gösterdi. En yüksek yıllık kira artışının görüldüğü şehirler Antalya %122, İstanbul %112,3 ölçülmüştür. Ankara %106,7, Mersin %98,2 ve Kocaeli %88,1 olarak ölçülmüştür.  En düşük kira artışının görüldüğü şehirlerse Denizli yüzde 35.8, Trabzon yüzde 34.5, Van yüzde 33.6 olmuştur. Ayrıca Mardin’de yüzde 31.6 ve Kahramanmaraş’ta ise yüzde 20 olmuştur.

Şubat ayında TÜFE yıllık artış oranı %54,4 olarak gerçekleşmiştir. En düşük kira artış oranları hesaplanan beş büyük şehirdeki yıllık kira artış oranının yıllık enflasyon oranından düşük olması dikkat çekmiştir. Bundan dolayı, bu şehirlerdeki konutların ortalama kira getirileri reel anlamda değer kaybettiği gözlemlenmiştir.

İlçelerde kira fiyatı artış hızlarında büyük değişiklik

Kiralık konut sektörü Şubat raporuna özgün konusu İzmir’in ilçelerinde son bir yılda gözlemlenen kira fiyatlarındaki gelişmeler oldu. Geçen ay yayınlanan raporda İzmir’in ilçelerindeki satılık konut fiyatlarını incelemiştir. Ayrıca büyük değişiklikler olduğunu görülmüştür. Bu şehrimizin ilçelerindeki kira fiyatlarında da son bir senede büyük değişiklikler gözlemlenmiştir. Bu değişiklikleri ele almadan önce İzmir’deki kira fiyatı artışlarının seyri incelenmiştir. Buna göre, kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı 2018 Eylül-2019 Eylül arasında sürekli düşmüştür. Ayrıca takip eden dönemde ise neredeyse sürekli artmıştır. İzmir’deki ortalama kira artış hızı 2021-Nisan’dan itibaren daha belirgin hale gelmiştir. Şubat verilerine göre İzmir’de yıllık ortalama kira artış oranı yüzde 74 olmuştur.

İzmir’de kiralık konut fiyatlarındaki yıllık artış yüksek bir orana ulaşmıştır. Kira fiyat yükselişleri ilçe seviyesinde önemli ölçüde değişiklik göstermiştir. Son bir senede en yüksek artışın gerçekleştiği ilçe Urla %110 olmuştur. Urla’yı, sırasıyla, Selçuk %107,7, Aliağa %100, Bergama %98 ve Narlıdere %94,3 takip etti. Ayrıca, en düşük kira fiyatı artışı Ödemiş’te %32,1 görülmüştür. Foça %45,6, Bayraklı %49,5, Çiğli % 51,9 ve Tire %55,8 en düşük kira fiyat artışlarının gerçekleştiği ilçeler olmuştur.

Son bir yılda ülke genelindeki enflasyon oranının yaklaşık %54 olduğu dikkate alınmıştır. Enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatlarının Çiğli, Bayraklı, Foça ve Ödemiş’te düştüğü, diğer ilçelerde ise yükseldiği görülmüştür. İzmir’de 2022 Şubat itibariyle ortalama kiralık metrekare fiyatının en yüksek olduğu üç ilçe sırasıyla Urla 60 TL olmuştur. Ayrıca Güzelbahçe 53 TL ve Narlıdere 46 TL olmuştur. En düşük kiralık m2 fiyatı ise Ödemiş 11 TL gözlemlenmiştir. Tire (15 TL), Kemalpaşa, Torbalı ve Bergama 18 TL ilçelerinde gözlemlenmiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…