Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kırmızı et tüketimi azaldı, makarna tüketimi arttı

Bu yıl içerisindeki makarna tüketimi yüzde 25 artarken et tüketimi yaklaşık yüzde 30 azaldı. Geçen yıl tahmini 8,6 kilo olan kırmızı et tüketiminin bu yıl, 7 kiloya düştüğü tahmin edildi. Et tüketiminin azalmasının nedeninin turizm sektörünün pandemiden etkilenmesine ve restoran gibi mekânların kapatılmasına bağlı olduğu düşünülüyor.

Cumhuriyet gazetesinden Gamze Bal’ın haberine göre ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, “Bu yıl kırmızı et tüketiminde toplamda yüzde 30 daralma var. Tüketimin yüzde 15-20’si turizm sektöründen geliyordu. Turizmin ağır etkilenmesiyle gelir sağlayamadık. Bunun dışında tesislerin, toplu yemekhanelerin ve restoranların kapanmasıyla, çalışsalar da yüzde 20 kapasiteyle çalışmalarıyla buradaki tüketimi de kaybettik. Pandemi olmasaydı kişi başı tüketimin 8.6 kiloda, 2019 ile aynı kalmasını öngörüyorduk. Ancak bu da sert düştü” açıklamalarında bulundu.

Et fiyatları ne kadar arttı?

Et fiyatlarındaki artışın temel sebebi, döviz kurlarıyla beraber yükselişe geçen hayvancılık maliyetleri. Ekim 2020 döneminden itibaren hayvancılık maliyetleri, yüzde 19.7 ile yüzde 60.7 bandında artış gerçekleştirdi. Bu artış, tüketici fiyatlarına da yansıdı.

Et ve Süt Kurumu tarafından açıklanan verilere göre 12 Ekim ile 16 Ekim haftasında, kıyma fiyatları, İstanbul’da yıllık bazda yüzde 22,6 zamlanarak 48 lira 20 kuruşa çıktı. Ankara’daysa bu zam, yüzde 5,7 seviyesinde oldu. Başkentteki kıyma fiyatı, 40 lira 30 kuruşa yükseldi.

Kuşbaşı fiyatları da İstanbul’da yüzde 20 zamlanarak 56,4 liraya çıktı. Ankara’da ise yüzde 13 zamlanarak 48 Türk lirasına yükseldi.

Dana eti yüzde 9 arttı

Eylül 2020 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre dana eti fiyatları, yüzde 9 zamlanarak 47 lira 80 kuruştan 52 lira 10 kuruşa çıktı.

Kuzu etinde yüzde 16’lık artış

Eylül ayını esas alan yıllık fiyat artışı, yüzde 16,5 artarak 61 lira 30 kuruşa yükseldi.

En çok besiciler zarar gördü

Artan maliyetlerin en çok besicileri zorladığını kaydeden ETBİR Başkanı Yücesan, sanayide işlenen etin tonunun da düştüğünü bildirerek sanayicinin de zorda olduğunu dile getirdi. ETBİR Başkanı, kazanamayan üreticinin işi bırakması hâlinde sanayicilerin hiç toparlanamayacağını belirtti.

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan “Sanayi tesisinde 50 ton et işleniyorsa 35 tona düştü. Sanayici de zorda. Ancak üretici kazanç sağlayamadığı için bu işi tamamen bırakırsa, sanayici hiç toparlayamaz” sözlerini kaydetti.