Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları arttı, piyasa canlılığı etkilendi

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileri ile bir rapor hazırlanmıştır. İlan verileri ile “sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü” 2022 Ocak ayı raporu yayınlanmıştır. Rapora göre; satış fiyatlarındaki artış hızı ile reel konut fiyatlarındaki artış hızı 2021 Aralık ayında da devam etmektedir. Ayrıca satılık konut arzı ve talebi düşürmektedir.

3 büyük şehirde satış fiyatı artış hızı yükseliyor

Satılık konut cari fiyatlarındaki yıllık artış oranının 3 büyük şehirde yükseldiği görülmektedir. Satılık konut cari fiyatındaki yıllık artış oranı İstanbul’da yüzde 105,6 olmuştur. Ayrıca Ankara’da yüzde 82,1 ve İzmir’de yüzde 76,6 olmuştur. Satılık konut metrekare ortalama fiyatları İstanbul’da 9.642 TL’ye yükselmiştir. Ayrıca Ankara’da 4.400 TL’ye ve İzmir’de 7.567 TL’ye yükselmiştir.
Satış fiyatlarındaki artış Aralık ayında da devam ederek metrekare fiyatı 6.726 TL oldu

Son aylarda satılık konut fiyatlarında görülen yüksek artış oranı, Aralık ayında yüksek bir ivme kazanmıştır. Türkiye genelinde hesaplanan satılık konut cari fiyatlarındaki (ilan fiyatı) yıllık artış oranı, geçen aya göre 32 puan artarak yüzde 91 olmuştur. Böylece, geçen yılın aynı döneminde 3.521 TL olan Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatı 6.726 TL’ye ulaşmıştır. İlan satış fiyatları Aralık’ta da geçen yılın aynı ayına göre bütün büyükşehirlerde yükselmiştir. Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü iller; yüzde 120,7 oranla Mersin, yüzde 110,1 Diyarbakır, yüzde 108,3 Aydın olmuştur. Ayrıca yüzde 107,9 oranla Şanlıurfa ve yüzde 106,3 Antalya olmuştur. En düşük artış oranının hesaplandığı iller ise; yüzde 67,1 oranla Ordu, yüzde 66,4 Manisa, yüzde 61,4 Erzurum olmuştur. Bunlarla birlikte yüzde 60,3 Van ve yüzde 59,4 Malatya yer almaktadır.

Reel konut fiyatlarında artış hızı geçen aya göre yükseldi

Temmuz ayındaki uzun bayram tatiline bağlı olarak düşen reel (enflasyondan arındırılmış) konut satış fiyatlarındaki artış oranı, takip eden dönemde hızlanarak yükselmiştir. Yıllık reel fiyat artış hızı Aralık’ta yüzde 40,4’e yükselmiştir. Böylece “sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporlarında incelenen dönemdeki en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

Türkiye genelindeki reel satış fiyatları, 2017 Eylül’den başlayarak uzun süre düşüş kaydetmiştir. Bunun ardından 2019 sonbaharından itibaren yatay seyretmiştir. 2020 Mayıs’tan sonra ise yükselişe geçerek önceki dönemlerdeki kayıplarını telafi etmeye başlamıştır. Raporlarda ilk kez Temmuz’da satılık konut reel fiyatlarının 2017 Eylül’deki başlangıç seviyesini yakaladığı belirtilmiştir. Aralık verilerine göre; satılık konut reel fiyat endeksi 2017 Eylül dönemindeki değerini yüzde 30 aşmaktadır.

Satılık konut arzı ve talebi düşüyor

Aralık ayında satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranının 4 ayın ardından ilk defa düştüğü görülmüştür. Bu gösterge geçtiğimiz aya oranla 0,7 puan düşerek yüzde 12,6 olmuştur. Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranındaki aylık değişimleri inceleyen detaylı analize göre; hem satılık ilan sayısı hem de satılan konut sayısı geçtiğimiz aya oranla düşmüştür. Satılık konut arzında geçtiğimiz 2 aydaki düşüş hızlanarak devam etmektedir. Ayrıca satılık konut talebi ise 4 ayın ardından ilk defa azalmıştır. Önceki aya oranla; satılık ilan sayısı yüzde 7,8 (746.000’den 688.000’e), satılan konut sayısı ise yüzde 12,7 (99.000’den 87.000’e) düşmüştür. Bu veriler canlılık endeksindeki düşüşün esas olarak satılık konut talebindeki düşüşten kaynaklandığını göstermektedir.

Satılık konut piyasası 3 büyük şehirde de durağanlaşıyor

3 büyük şehirdeki satılan konutların, toplam satılık ilan sayısına oranı Ankara’da ve İstanbul’da düşmektedir. Fakat İzmir’de değişmemiştir. Geçtiğimiz aya oranla satılan konutların toplam satılık ilan sayısına oranı İstanbul’da 1,7 puan azalmıştır. Ankara’da ise 0,3 puan azalmıştır. Aralık verilerine göre bu gösterge İstanbul’da yüzde 11,2 olmuştur. Ayrıca Ankara’da yüzde 13,6, İzmir’de ise yüzde 11,5 olmuştur.

3 büyük şehirdeki konut arzı ve talebi incelendiğinde bu şehirlerde de geçen aya oranla hem konut arzının hem de konut talebinin düştüğü gözlemlenmiştir. Satılık ilan sayısı İstanbul’da yüzde 9,2 (199.000’den 181.000’e) gerilemiştir. Ankara’da yüzde 7,5 (70.000’den 65.000’e), İzmir’de ise yüzde 8,3 (62.000’den 57.000’e) gerilemiştir. Satılan konut sayısı ise bir önceki aya göre İstanbul’da yüzde 21,3 (26.000’den 20.000’e) düşmüştür. Ayrıca Ankara’da yüzde 9,8 (9.831’den 8.869’a), İzmir’de ise yüzde 8,5 (7.143’ten 6.538’e) düşmüştür. Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranın İstanbul’da ve Ankara’da düşmesinin sebebi bu şehirlerdeki konut talebindeki düşüşün yüksek olmasıdır. Bunun yanı sıra, İzmir’de konut arzı ve konut talebi birbirlerine yakın oranda düştükleri için bu gösterge İzmir’de değişmemiştir.

Satılık kapatılan ilan yaşı 61,7 gün oldu

Satılık konut kapatılan ilan yaşı, satılmak istenen konutların ne kadar kolay veya zor satıldığının bir başka ölçütüdür. Bu göstergenin artması konutların daha uzun süre ilanda kaldıklarını ve daha zor veya yavaş satıldıklarına işaret etmektedir. Tersi durumda da konutların daha kolay veya hızlı satıldıklarına işaret etmektedir. İlan yaşının kısalması ise piyasa canlılığının bir başka göstergesidir.

2021’de kapatılan konut ilan yaşı Mayıs’ta devam eden pandemi kısıtlamalarına bağlı olarak hızlı bir yükseliş göstermiştir. Bunun ardından Haziran itibarıyla azalmaya başlamıştır. Geçen aylarda kapanan ilan yaşında görülen azalma Kasım’da durmuş olsa da Aralık’ta devam etmiştir. Türkiye genelinde kapatılan ilan yaşı 61,7 gün olmuştur.
Kapatılan ilan yaşı geçtiğimiz aya oranla ülke genelinde değişmemektedir. Fakat bazı büyükşehirlerde kapatılan ilan yaşının yükseldiği bazılarında ise düştüğü görülmüştür. Kapatılan ilan yaşının en çok arttığı şehirler ise; Van (12,6 gün), Eskişehir (9,5 gün), Erzurum (9,3 gün) olmuştur. Bunlarla birlikte Trabzon (3,9 gün) ve Kahramanmaraş (3,8 gün) olmuştur. Bu gelişme ismi geçen şehirlerde konut satışının nispeten güçleştiğine işaret etmektedir. Diğer taraftan, Adana (10,3 gün), İstanbul (12,9 gün), Diyarbakır (13,5 gün), Mersin (14,5 gün) ve Aydın (14,9 gün) kapatılan ilan yaşının en çok azaldığı şehirler olmuştur. Bu şehirlerde satılık konut piyasasının ilan yaşı göstergesi itibariyle canlı olduğu görülmektedir.

1 senedir her ay düzenli olarak sahibinden.com ve BETAM iş birliğiyle “Konut Piyasası Görünümü” raporu hazırlanmaktadır. Bu rapor yeni yılda satılık konut piyasası ile kiralık konut piyasasını ayrı ayrı ele almaktadır. Böylece Satılık Konut Piyasası Görünümü ve Kiralık Konut Piyasası Görünümü olarak yayınlanmaya devam edecektir. sahibinden.com’un emlak kategorisindeki veri havuzu analiz edilerek elde edilen istatistiki veriler üzerinden, BETAM uzmanlarının yorumlarını içeren raporlar; gayrimenkul alıcı ve satıcılarıyla emlak profesyonellerine yol göstermek amacıyla hazırlanmaktadır. Ayrıca platform üzerinden her ay kullanıcılarla paylaşılıyor.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…