Kategoriler
Emlak Haberleri

“Konut fiyatlarındaki artışın sebebi artan inşaat maliyetleridir”

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, konut fiyatlarındaki artışın temel sebebinin yabancı yatırımcı değil, inşaat maliyetleri olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Bahadır, gayrimenkul alımında vatandaşlık için gereken 250.000 dolar şartının 400.000 dolara yükseltilmesinin hem ülke ekonomisine hem sektöre darbe vuracağını bildirmiştir. Abdüssamet Bahadır; “Konut fiyatlarının yükselmesinin asıl sebebi artan inşaat maliyetleridir. Rakamın yükseltilmesi haberin basına düşmesiyle birlikte saatler içerisinde birçok satışımız ve ödememiz durdu. Gayrimenkul sektörü böyle keskin geçişlere alışık değil. Bu uygulamayla yabancıya satış hedefinin tutturulması imkansız duruma geliyor. Bununla birlikte ülkemizin ciddi döviz kaybına uğrayacağını şimdiden söyleyebiliriz.” açıklamasında bulunmuştur.

Abdüssamet Bahadır; “Bir gün önce yapılan kabine toplantısında yabancıya konut satışında yeni düzenlemeye gidileceği hakkında karar çıkmıştır. Buna göre; Türk vatandaşlığına başvurabilmek için satın alınacak gayrimenkulün minimum değeri 250.000 dolardan 400.000 dolara yükseltilecek. Üstelik vatandaşlık kazanmak isteyen yabancının aldığı konuta 3 yıl boyunca satılmaması yönünde şerh koyulacak. Bu değişikliğin arkasında yatan asıl sebep yabancı alımlarının fiyatları yükselttiği düşüncesidir. Fakat, konut fiyatlarındaki artışın sebebi yabancı yatırımcının konut alması değildir. Asıl sebep çok yüksek oranda artan inşaat maliyetleridir.” şeklinde konuşmuştur.

Bahaş Holding; “Hedeflerin tutması imkansız duruma geliyor”

Abdüssamet Bahadır, böyle bir düzenlemeye gidilmesinin döviz ihtiyacı olan bir dönemde hem ülke ekonomisinde hem de sektörde olumsuz etki yaratacağının dikkat çekmiştir. Ayrıca Bahadır; “Haberin basına düşmesiyle birlikte saatler içerisinde birçok satışımız ve ödememiz durdu. Şimdiden çok kötü etkilendik ve ciddi bir panik havası oluştu. Gayrimenkul sektörü bu şekilde keskin geçişlere alışık değil. Bu uygulama sektörü ciddi anlamda olumsuz etkileyecek. Tam da sektörün toparlanmaya başladığı, beklentilerimizin arttığı bir dönemde bu karar hiç iyi olmadı. Üstelik, bu karar doğrultusunda yabancıya satış hedefinin tutturulması imkansız duruma geliyor. Bununla birlikte ülkemizin ciddi döviz kaybına uğrayacağını şimdiden söyleyebiliriz. Türkiye’nin yıllık net gayrimenkul geliri yaklaşık 5 milyar dolar. Bunun büyük bir bölümü ise yabancıya konut satışından kaynaklanıyor. Türkiye’nin döviz ihtiyacının oldukça arttığı bir zamanda bu düzenlemenin halihazırdaki döviz gelirlerine zarar verme riski muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır.” ifadelerini kullanmıştır.

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, yabancı yatırımcının sunulan yabancıya vatandaşlık hakkını avantaj olarak değerlendirerek ibreyi ülkemize yönelttiğini kaydetmiştir. Üstelik Bahadır, sektörün bu sebeple yüzlerce ülke tarafından talep gördüğünü hatırlatmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…