Kategoriler
Güncel Gündem

Konut ilan siteleri için bilgi verme zorunluluğu getirilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut fiyatlarındaki fahiş artışlar ve yüksek kira rakamları üzerine harekete geçmiştir. Kayıt altına almama ve haksız fiyat oluşumları ile mücadele bağlamında çalışmalar artırılmıştır. Bakanlık konut fiyatları ve kira gelirlerini de yakın takibe almıştır. Ayrıca konut ilan siteleri için düzenli bilgi verme zorunluluğu getirilmiştir.

TRT Haber’in haberine göre, gayrimenkul satışlarında bildirilen değerler tapu harcı açısından incelenmektedir. Alım satım bedelinin düşük olarak bildirilip bildirilmediği de tespit edilecektir. Bakanlık ilk süreçte 2019 ve 2020 yıllarındaki satışları ele almıştır. Banka kredisi bilgileri dikkate alınarak incelemeler yapılmıştır.

Kredi tutarı ile gayrimenkulün alış bedeli arasında ciddi farklar belirlenmiştir. Bu farkların bazı satışlarda bildirilen tutarın 40 katına eriştiği de görülmüştür. Bu doğrultuda, ilk süreçte yaklaşık 7 bin kişi hakkında “izaha davet” işlemi yapılacaktır. Bu kapsamda ise ödenmeyen harçlar da kamu tarafından tahsil edilecektir.

Konut ilan siteleri için yeni düzenleme

İnternette yer alan ilan sitelerine de düzenli bilgi verme zorunluluğu getirilecektir. Bilgiler, vergi mevzuatı doğrultusunda incelenecek ve gerekli işlemler yapılacaktır. Söz konusu bilgi alımına karşılık bakanlık tebliğ yayımlayacaktır.

Diğer güncel haberler için tıklayınız…