Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut kredisi faiz oranlarında son durum

2019 yılı Nisan ayının ilk haftalarında düşüşte olan konut kredisi faiz oranları tekrar yükselişe geçti.  Nisa ayının ilk haftalarında yüzde 1.28 oranına kadar düşen faiz oranları yeniden yükselmeye başladı. Özellikle kamu bankaları tarafından düşürülen faizler bugünlerde yükselerek yüzde 1.45 oranına kadar yükseldi. 17 Nisan 2019 tarihi itibarı ile en düşük konut kredisi faiz oranı  yüze 1.45 ile Ziraatbank ve Vakıfbak‘a ait.

Ziraat Bankası daha önce 1.28 olan faiz oranını 1.45 olarak güncellerken, Vakıfbank’ta yine 1.28 olan konut kredisi faiz oranını 1.45 olarak güncelledi.

Diğer bankalardaki konut kredisi faiz oranları ise şöyle;

Ziraat Bankası A.Ş.  120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.45

Vakıfbank 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.45

Halk Bankası A.Ş. 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.55

ING Bank 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.65

Denizbank 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.69

Ziraat Katılım 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.70

İş Bankası 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.72 (Hayat sigortalı)

Akbank 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.77

Yapı Kredi Bankası 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.79

Garanti Bankası 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.81

TEB 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.84

Albaraka 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.87

Konut Kredisi ödemeleri dondurulabilir mi?

Uzun yıllar çalışarak yapılan birikimlere ilave olarak ihtiyaç duyduğumuz bankaların konut kredisini de kullanarak düşlenen konuta sahip olma fırsatını elde ediyoruz. Peki konut kredisini kullandığımız da bu krediyi dondurmak veya ertelemek mümkün olabiliyor mu? Konut kredileri uzun vade ve nispeten daha uygun faiz oranları gibi avantajların dışında ayrıca vatandaşın talep etmesi sonucunda yaptığı taksit ödemelerinin ertelenmesini isteyebilir, ilgili bankanın onayı durumunda ise krediyi dondurabilir.

Konut Kredisinde ekspertiz raporunun önemi

Konut kredisi kullanmak istediğinizde aşamalardan biri de ekspertiz raporundaki taşınmazın değeridir. Ekspertiz raporu kullanacağınız kredinin miktarını belirleme konusunda çok önemli bir yer tutmaktadır. Bankaya kredi başvurusunda bulundunuz, banka şartları uygun gördükten sonra SPK Lisansı’na sahip bir Değerleme firması tarafından almaya düşündüğünüz taşınmazın değerlendirmesini yapması için firmayı görevlendirir. Bu aşamadan sonra ekspertiz firması satın almayı düşündüğünüz konutu inceler ve piyasa araştırması yapar. Araştırma sonucunda konuta verilen değer sizin en fazla kullanabileceğiniz kredi miktarını belirler. Bankalar ekspertiz raporunda yer alan değerin yüzde 80’i kadarına kredi vermek durumundadır. Bu nedenle ekspertiz raporunda yer alan bu değer konut kredisi kullanım aşamasında önemlidir.