Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satın alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Konut satın alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? Sorunun cevabına baktığımızda tapu kaydına, ruhsatına, ipotekli olup olmadığına, cephesine ve birçok faktöre dikkat etmek gerekmektedir. Bunların sonucunda herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına bu bilgiler büyük önem taşımaktadır. Satın alınacak konutun güvenilir bir şirketten alındığına emin olunması gerekmektedir. Bu noktada şirketin daha önce yapmış olduğu projelerin incelenmesi gerekiyor. Siltaş Yapı Satış ve Pazarlama Koordinatörü Erdinç Tunç, konutun semti, bölgesi, gelişme potansiyeli gibi konulara da dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Ayrıca Tunç konut almanın püf noktalarını açıklamıştır.

Konut satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Erdinç Tunç, konut satın almadan önce Tapu Müdürlüğü’ne gidilmesinin yararlı olacağını belirtmiştir. Ayrıca Tunç; “Bu sayede satın alınacak konutun DASK poliçesini görebilirsiniz. Üstelik vergi borcunun olup olmadığını sorgulayabilir ve iskan ruhsatını inceleyebilirsiniz. Bütün bu hususlar gelecekte bir problemle karşılaşılmaması adına oldukça önemlidir. İster sıfır bir projeden ister halihazırda satışta olan bir konutu satın alırken haciz ve ipotek konusunu da araştırmak gerekmektedir. Zira üzerinde ipotek bulunan sıfır daire, müteahhitin borçları sebebiyle yeniden satılabilir.” açıklamasında bulundu.

“Güvendiğiniz şirketleri tercih edin”

Koordinatör Tunç, satın alınması planlanan konutun güvenilir bir şirketten alındığına emin olunması gerektiğine değinmiştir. Ayrıca Tunç; “Bu noktada şirketin daha önce hayata geçirdiği projelerinin detaylı olarak incelenmesinde yarar bulunmaktadır. Üstelik şirket hakkında araştırma yaparak şirket hakkındaki yorumları görebilirsiniz. Böyle başladığı projeyi bitirmemiş veya taahhütlerini yerine getirmeyerek proje sakinlerini mutsuz etmiş şirketlerden uzak durabilirsiniz.” ifadelerini kullanmıştır.

“Evin cephesi ve gerçek metrekaresi de önemli”

Erdinç Tunç, satın alınan konutun söylenen ve gerçekte olan metrekareleri arasında fark olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca bununların ardından; “Bir evin satış brütü, daire brütü, daire net alanı gibi farklı alan tanımlamaları mevcuttur. Bu noktada bir sürprizle karşılaşmamak adına hangi tanıma göre olan alandan satın alma yapacağınızı iyi anlamalısınız. Dairenizi hangi cephede tercih edeceğiniz de oldukça önemlidir. Güney cepheler sıklıkla tercih edilmekle beraber yazın fazla güneş alabiliyor. Burada bir cephenin diğerinden daha iyi veya kötü olmasından ziyade tercihler devreye girmektedir.” şeklinde konuşmuştur.

Evinizin bölgesi onun değerini artırır

Erdinç Tunç, satın alınması planlanan konutun semti, bölgesi ve gelişme potansiyeli gibi konularının da araştırılması gerektiğine değinmiştir. Ayrıca Tunç; “Konutun konumu, toplu ulaşım imkanları ve sosyal yaşam alanlarına yakınlığı gibi olanaklar evin değerini artırmaktadır. Mesela havalimanına yakın bir eviniz varsa değeri de o doğrultuda artacaktır. Site içinde bir konut almayı düşünüyorsanız yönetim planını inceleyerek, ortalama aidat bedelleri ve aidatın içine nelerin dahil olduğunu öğrenmelisiniz. Konut satın alırken bütün bu anlattıklarıma ilave olarak daha birçok faktörün bulunduğunu belirtmek isterim. Bu noktada güvenilir kaynaklardan iyi bir araştırma yapılarak konut alınması çok mühim olmaktadır.” diyerek sözlerini noktalamıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…