Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları yaz ve bayram tatilinde düştü

Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılının Temmuz ayındaki konut satışları ile ilgili verileri açıkladı. Açıklamaya göre 93 bin 902 ev satışı gerçekleşti. Satışlarda geçen yılın aynı dönemine ait verilere göre yüzde 12,9’lük düşme meydana geldi. Bu düşmenin nedeni olarak uzun Kurban Bayramı ve yaz tatili gösterildi.

Ocak- Temmuz dönemindeki artış sevindirdi

Konut satışlarında geçen seneye göre Ocak-Temmuz döneminde artma görülmektedir. Verilere göre bu yıl Ocak ayından Temmuz ayına kadar geçen sürede gerçekleşen ev satışları geçen seneye göre yüzde 24,2 oranında arttı. Geçen yıl ilk 7 ayda toplam 660 bin 595 ev satışı gerçekleşmişken bu yıl sayı 820 bin 300 konuttur. Geçen yıl pandemiden dolayı ilk 7 ayda azalan satışlar yıl sonuna doğru artıp sene sonuna kadar toplam 1 milyon 491 bin 856 konut satışı gerçekleşmişti. Bu seneki verilere bakıldığında sene sonuna kadar ev satışlarının 1 milyon 500 bin olması beklenmektedir.

Yabancıya konut satışları payı yüzde 4,2’ye geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Temmuz ayında yabancılara yapılan satışlarda geçen yıla göre gerileme oldu. Bu sene Temmuz ayında yabancıya satış 3 bin 939 oldu. Bu sayı geçen seneye göre yüzde 12,4 oranında düşüktür. Temmuz ayı içinde yapılan satışlarda yabancıların oranı yüzde 4,2 ‘ye geriledi. Bunun sebebi Türk vatandaşlığına başvuru şartında alınacak gayrimenkul değerinin artmasıdır. Bu değer önceden 250 bin dolarken şimdi 400 bin dolara çıkmıştır. Ancak yabancıların bu fiyatlar ile konut almaması ilerleyen dönemlerde yeniden fiyatın düşme durumunu ortaya çıkarabilir. Yeniden yabancılar için fiyat düzenlemesi yapıldığında yabancılara ev satmada yükselme yaşanacağı öngörülmektedir.

Ek olarak ipotekli satışlar ile ilgili öngörüler de yer almaktadır. BDDK’nın konut kredisi kısıtlama önlemleri ipotekli konut satın alımını zorlaştırmaktadır. Bu durum özellikle İstanbul’da kredi ile ev satın almayı zorlaştırmaktadır.

Ev satışları ile ilgili özellikle yabancılara satışta yükselme olması için gereken önlemlerin alınması beklenmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız