Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışlarında yeni dönem başlıyor!

TBMM, önemli konularda mesai yapacağı yoğun bir haftaya başlıyor. Genel Kurul, haftalık çalışmasına 29 Mart Salı günü başlayacak. Kurulda, Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alınacaktır. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, salı günü Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi müzakere edilecek.

Yabancıya konut satışında koşullar değişiyor

Konut satışında yabancılara ilişkin karar da, bu hafta görüşülmesi planlanan en önemli konulardan biridir. TÜİK verilerine göre; yabancılara konut satışları, şubat ayında 2021’in aynı ayına göre yüzde 54,9 artarak 4.591 olmuştur. Şubat ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan satışın payı yüzde 4,7 hesaplanmıştır. Ocak-Şubat iki aylık dönemde ise; Türkiye genelinde yabancılar 8.777 konut satın almıştır. 2021’in Ocak-Şubat aylarına göre yüzde 55,6’lık artış görülmüştür. 2 ayda yabancılara en çok satış yapılan ilk 10 şehir; İstanbul 3.729, Antalya 2.013, Ankara 557, Mersin 435, Bursa 278, İzmir 242, Yalova 233. Ardından Samsun 208, Sakarya 196, Trabzon 156 şeklinde kayıtlara geçmiştir.

Alınacak karar ile yabancılara ev veya iş yeri teslimlerinde KDV’den istisna tutulmak için 1 yıllık elde tutma koşulu 3 yıla çıkarılacaktır.

Alt ve Orta Segmentdeki Konut Fiyatı Etkilenmiyor

Gayrimenkul Yurt Dışı Satış Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Yabancıya gayrimenkul satışları, konut fiyatlarını artırıyor. Vatandaşımız gayrimenkul alamıyor” şeklindeki argümanlara cevaben; “AGS Global ile beraber yayınladığımız yabancıya konut satış endeksi GİGDEKS verilerine göre; 2021’in son çeyreğinde yabancıların Türkiye’de satın aldıkları bir gayrimenkulün ortalama fiyatı 187.000 dolar olmaktadır. Karşılığı ise 2,5 milyon TL’dir. Türkiye’de herhangi bir gayrimenkulün el değiştirme fiyatına baktığımızda ortalamada 500.000 TL’yi aşmadığını görüyoruz. Dolayısıyla bir gayrimenkulün 500.000 TL’lik el değiştirme döngüsünü biz ortalama 2,5 milyon TL’lik yabancıya gayrimenkul satışıyla aradaki 5 katlık farktan dolayı kıyaslayamayız. Bu sebeple yabancıların satın aldığı gayrimenkuller, yalnızca markalı konutlarda üst segment konutların fiyatlarını yükseltebiliyor. Yani ‘düşük ve orta gelirli vatandaşımız yabancıya satıştan dolayı konut alamıyor’ diyemeyiz.” şeklinde açıklamıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…