Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut talebi artışıyla arz talep dengesizliği fiyat artışını tetikliyor

Masse Gayrimenkul Ofis Brokeri Seyhun Acar, yüksek enflasyonun inşaat malzemeleri ve arsa bedellerinin de artmasına sebep olduğunu aktarmıştır. Ayrıca bu durumun arz ve talep dengesini bozduğunu belirtmitir. Acar, üretimi azalan konutlara karşın her geçen gün konut talebi dikkat çekmiştir. Acar, son 1-2 yılda ev ve ofis fiyatlarının katlanarak yükseldiğine de değinmiştir.

Seyhun Acar, artan nüfus ve evliliklerin konut talebi artışını canlı tuttuğunu vurgulamıştır. Ayrıca Acar; “2021 yılında evlilik sayısı 561.000 olarak gerçekleşmiştir. 2022 rakamları henüz açıklanmadı. Ancak 2023 bunun altında olmayacaktır. Hatta çok üzerine çıkabilir. Nüfus artışı etkisi de eklenince evliliklerdeki artış yüzde 17 civarı, 2022 de ruhsat alınan daire sayısında ise yüzde 32 düşüş bulunmaktadır. Yani biri yüzde 17 artarken diğeri yüzde 32 oranında azalıyor. Arz talep dengesi iyi şaşmış durumda. Öte yandan da yeni arsa üretilmiyor. Artan nüfusla beraber yeni ev almak isteyenler fiyatlar sebebiyle kiraya devam etmek zorunda kalıyorlar. Kiralığa da çok talep olması kira rakamlarını da ciddi biçimde yükselişe geçirmiştir. Bu artış trendi devam edecek” şeklinde konuştu.

Konut Talebi Devam Edı̇yor

Acar, İzmir’in şehir dışından da talep gördüğünü ve göç aldığını aktarmıştır. Bununla birlikte Acar; “Başta İstanbul olmak üzere bütün ülkeden insanlar hem yatırım hem de oturum için İzmir’den konut alıyor ve kiralıyor. İzmir artık bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Şehrin demografik yapısı, iklimi ulaşım olanakları, tatil merkezlerine yakınlığı dikkat çekmektedir. Üstelik İstanbul yatırımcıları son 3-4 yıldır Urla, Seferihisar ve Çeşme’de villa tarzı konutları tercih etmektedir. Etmeye de devam ediyor.

İzmirdeki yatırımcılar da sağlam zeminli bölgeleri tercih etmektedir. İzmir’de konuma göre arsa ve ev maliyetleri yüksek oranda artış göstermiştir. İnsanlar artık Menemen, Torbalı, Ulukent gibi merkeze yakın yerleri de tercih ediyor. Ayrıca Yeni Manhattan bölgesi olarak anılan Bayraklı’da çok büyük projeler devam etmektedir. Bu projeler tamamlandığında Bayraklı, iş dünyasının ve İzmir’in parlayan yıldızı haline gelecektir. Bayraklı’da lüks ofis ve rezidanslar 5 yıl önce kiracı bulamıyorlardı. Şimdi ise ofis inşaatı yapılmaması ve dışardan göç devam etmesi sebebiyle ticari ofislerde çok talep görmeye başlamıştır. Üstelik 2022 yılına oranla yüzde 100’e varan artışlar gerçekleşmiştir. İstanbuldan ve Ankaradan gelen firmalar Bayraklıda en düşük 150 metrekare ofis bulmakta zorluk çekiyorlar. Yeni ofis yapılmayınca var olanlar da değerleniyor” ifadelerini kullanmıştır.

Gayrimenkul En Karlı Yatırım Aracı

Seyhun Acar, gayrimenkulü uzun vadede en karlı yatırım olarak değerlendirmiştir. Ayrıca Acar; “Diğer yatırım araçları günümüzde insanları tatmin etmiyor. Son dönemlerde gayrimenkul rakamları hızlı artış gösterince en güvenli limana yani gayrimenkule dönmeye başlamıştır. İzmirde yabancıya satışlar, fiyatların yükselmesinde etkisi çok fazla olmamıştır. Yani İstanbul ve Antalya kadar fazla değil. Ruslar genellikle yıllık kiralamalar yapıyorlar. İzmir’in her bölgesi değerlidir.  Arsa ve toprak yeni üretilemediği için çok değerlidir. Kent merkezi tabi her zaman bu işin olmazsa olmazı durumundadur. Bornovada eski yapılar bulunuyor. Üstelik Bornova’nın en gelişen ve kısa sürede yatırımcılara yüksek kazanç sağlayan Kazım Dirik mahallesi site yoğunluklu lüks konutlardan oluşan bir yaşam merkezi durumuna gelmiştir. Ege Üniversitesine, Yaşar Üniversitesine, Forum Bornova ve metro duraklarına yürüme mesafesindedir. Bu yakınlığı ile bölgeye talebi daha da yükseltmiştir” şeklinde konuşmuştur.

Acar, “Masse Gayrimenkul olarak yatırım ve gayrimenkul danışmanlığı, satış, kiralama, ücretsiz ekspertiz ve ticari alanlarla birlikte endüstriyel fabrika satışı gibi konularda İzmir’e yatırım yapmak isteyen herkese profesyonel çözümler sunmaya devam ediyoruz” sözlerini eklemiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…