Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut yatırımlarında Çinlilerin etkisi önümüzdeki yıllarda artacak

Konut yatırımlarında Çinli ilgisinin devam ettiğini gösteren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı tarafından değerlendirildi. Son zamanlarda konut piyasasında uluslararası yatırımlarını Türkiye’den yana kullanan Çinliler, satın alımlarda listedeki yerini yükseltmeye kararlı.

Ülke genelinden en çok konut satın alan 20 ülkenin sıralandığı listede, 2016 yılında 281 adet konut alan Çinliler 16’ncı olmayı başarmışlardı. Her yıl satışlarda kapasiteyi arttıran yatırımcılar geçtiğimiz son 3 yıl içinde piyasadaki izlerini kaybettirmiş; ancak bu yılın Ocak-Eylül döneminde 659 adet ile rekor bir dönüşe sahne olmuşlardır.

Konut yatırımlarında Çinli rüzgarları devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, uluslararası konut satın alımlarında Türkiye’yi tercih eden Asya ülkesinin Çin olduğunu kanıtlıyor. AA muhabirinin elde etmiş olduğu istatistikler doğrultusunda, Çinliler satış listesine 2015 yılında 271 adet konut ile girmişlerdir. Sıralamada kademe kademe yükseldiği tespit edilen yatırımcıların konut yatırımlarında Türkiye’yi tercih etmesine ilişkin değerlendirmeyi ise GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal yaptı.

AA muhabiri aracılığıyla görüşlerini sunan Akbal, şimdiki yatırımlarda Çinlilerin daha çok vatandaşlık hakkı kazanmak için Türkiye’den ev sahibi olduklarını açıklıyor. GİGDER olarak yolun başında oldukları konusunu hatırlatan Akbal, dış piyasada henüz beklenen potansiyelin altında kaldıklarını belirtti. Küresel anlamda İpek Yolu gibi oldukça değerli bir bölgede olduğumuz yeniden uluslararası yatırımcılara anımsatılacak ve bu anlamda Asya’dan potansiyel yatırımcı kitlesi çekilecektir. Türkiye ile Çin arasındaki tarihsel gelişime göz atan başkan, iki ülke arasında gelişmekte olan ticari bağların çok daha eskiye dayandığını söylüyor.

Son zamanlarda İpek Yolu’nun yeniden canlılık kazandırıldığı Kuşak ve Yol Projesi’nin değeri arttıkça eski ticari ilişkiler yeniden öne çıkacak. Çinlilerin yurt dışı yatırımlarına 50 milyar dolar harcaması, özellikle Türkiye’nin gelişimi açısından oldukça değerli. Doğru bir satış stratejisi ile yükselen değeri yakalamak mümkün görülmektedir. Pastadan pay elde etme derdi içine giren GİGDER, potansiyel alıcı kitlesinin Çinli yatırımcılarda yoğunlaştığı konusunda kesinlik sağladı. Özellikle sanayide ve konut yatırımlarında ilgiyi ülke geneline çekmek için daha sıkı çalışmalara imza atılacak.

Türk gayrimenkul ürünlerinin tanıtımı

Faruk Akbal, yapmış olduğu açıklamada pazarlama faaliyetlerinin daha çok Çinli yatırımcılara yönelik olacağından söz ediyor. Sistematik bir biçimde yürütülmesi beklenen kurumsal yönetim, yatırımda uluslararası seçenekler sunacaktır. Bu durumun karşıdaki alıcıda etki yaratmasını beklerken, yurt dışı haritaları giderek kesinlik kazanacak.

Türk gayrimenkul ürünlerinin tanıtımında yeni fırsatlar GİGDER altında ortaya çıkıyor. Salgın hastalıkta etkinin kaybedilmeye başlandığı günlere ilişkin yeni stratejiler geliştiren dernek, fuar organizasyonları konusunda bir araya geldi. Çeşitli tanıtımlar ile firma itibarının uluslararası düzeyde yükseliş yakalayacağı konusuna değinen Akbal, belirli süreçte Çin’e yönelik tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirmek istediklerinden bahsediyor.

Yurt dışında devam edecek olan tanıtım süreci, kamunun da destekleriyle birlikte teşvik mekanizmalarını güçlendirecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinin yurt dışında hizmet vermek için yakın zamanda harekete geçeceği fikri ise dış piyasadaki konumu sağlamlaştırıyor. Ancak Çin’de şube açma girişimlerinin bulunmadığını düşünürsek, yatırımda Çinli arayışının sürmesi açısından şube sayısını Asya bölgesinde yaygınlaştırmalıyız.

Yatırımcılar için ülkemiz son derece cazip

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurt Dışı Tanıtımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün’ün konuya ilişkin açıklamasına göre; geçtiğimiz son zaman diliminde Çin’den ziyaretçi sayısının giderek artış gösterdiği kanıtlanmıştır. Türkiye’ye gelen Çinli sayısının 2019’da 500 bin olduğunu bildiren Özgün, turistte yeni hedef sayısının 1 milyon olduğunu söylüyor.

Çinli turist sayısında yaşanan artışın ekonomik bazda güçlü ilişkilerin temellerini oluşturduğu ve Türkiye’nin mevcut konumunun dış piyasaya yeniden hatırlatıldığı görülmektedir. Gayrimenkul yatırımlarında değer kazanma girişimlerinin GİGDER ile daha fazla öne çıktığı düşünülürse, konum bakımından Türkiye’nin Asya’ya Avrupa ülkesi gibi görünmesi son derece önemli. Yurt dışı tanıtım faaliyetlerinde güçlü bir konuma ulaşmak isteyen GİGDER’in Çin’de tanıtımlarını daha baskın bir hale getirmesi isteniyor. Özgün, Çin vatandaşlarının Antalya ve Ankara gibi ülkenin başka konumlarında da ilgi gösterdiği konusunu açtı. Satış tablolarında İstanbul’un liderlik ettiği görülse bile belirli illerin baskınlığı yadsınamaz. Potansiyelin görüldüğü süreçte isteklerin daha fazla teşvik edilmesi satışlarda önemli rakamların elde edilmesinde üstünlük sağlayacaktır.

Yatırım konusuna tekrar dönen Özgün, yatırımda Çinli alıcıların 15 milyar dolar bütçeyi çoktan aştığı bilgisini veriyor. 2015 yılından bu yana Türkiye’de üstünlük girişimlerinde bulunan Çin tarafı, yatırımlarında yüzde 120 artış gösterdi. Çin merkezli şirket sayısının bini aştığı gözlemlenirken, yatırımların sayısı giderek artış gösteren şirketlerle birlikte yükselecektir. Demir İpek Yolu’nun neden olacağı yatırımlar, İstanbul, Mersin, Bursa ve Antalya illerinin liman bölgelerinde değer kazandıracak.

Taleplerdeki artışın sürmesi bekleniyor

Önümüzdeki dönemde yatırım yönünün Türkiye üzerinde devam edeceği konusunda emin olan Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, geçtiğimiz yıl Pekin’de gerçekleştirilen tanıtım faaliyetlerine atıfta bulundu. EXPO 2019 Pekin adı ile tanıtımları Çin’e taşıyan Türkiye, ‘Türk Yılı’ ilan ettiği dönem boyunca birçok hizmette ön sıralarda geldi.

Pandemi dönemi boyunca sağlıkta dünyanın takdirini kazanan Türkiye’nin başarılı mücadelesinin devam etmesi müşterilerin tercihlerinde keskinlik kazanmaktadır. Salgın hastalığa karşı geliştirilen girişimler Çinli yatırımcıları saha içine çekmeye yeterli geliyor. Akkuş’a göre gidişatın önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmektedir. Talepler doğrultusunda faaliyetlerin hızlandırılması, hükümetler ve STK’ların iş birliğince sektöre yeni ivme kazandırılması şarttır.

Kitlesel ilgi Avrupa’dan Asya’ya kadar yayıldı

Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik ise, Türkiye’ye ilginin uluslararası piyasada yalnızca Asya bölgesinden gelmediğine dikkat çekiyor. Avrupa’nın da zaman içinde yatırımdaki yüzünü ülkeye dönmesi verilerce kanıtlanmıştır. Yıl sonuna kadar konut satışında adını listede sağlamlaştıran Çinlilerin bini aşkın sayıda konut alacağı şimdilik tahminleri oluşturuyor.

Ancak daha önce uluslararası satış listesinde ilk 20’ye bile giremeyen Çin’in ilgisi böylesine devam ettiği süreçte yeni satış potansiyelleri kazanılacaktır. Türkiye’nin henüz aşması gereken pek çok sınırlar olmasına karşı, ilgi Asya kıtası kadar Avrupa kıtasına da yayıldı. ABD’de geçen yıl yabancılara 78 milyar dolar kadar konut satıldığı ve bunun 13,4 milyar dolarlık payını Çinlilerin üstlendiği görüldü.