Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Korona döneminde ev sahibi ve kiracı ilişkisi

Korona döneminde yaşanan ev sahibi ve kiracı ilişkilerine Evrim Kırmızıtaş Başaran gözünden bakacağız. Küresel anlamda etki göstermeye devam eden, yakın zamanda Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen salgın hastalığa karşı yeni hizmet anlayışları ortaya çıkmaktadır. Halk sağlığı kapsamında genişletilen koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı tedbirleri tüm dünyada ekonomiyi aşağı çekmeye devam ediyor. 

Başlıca sektörlerden sağlık, lojistik ve gıda alanları dışında kalan sektörler faaliyetlerini durdurma zorunluluğu yaşadı. Bu sürecin ardından beliren ekonomik sıkıntılar kitlesel kaygılara yol açmakta. Özellikle para akışında kesilmelere maruz kalan, işsizlik sıkıntısı yaşayan ve ücretsiz izne çıkarılan kişiler giderlerini ödemekte epey sıkıntı çekiyor. Faaliyetleri durdurulan iş yerlerine koronavirüs salgın hastalığı mücadele kapsamında ekonomik anlamda destek sağlanmaya çalışılmış; 1 Mart-30 Haziran 2020 tarihleri arasında işletmelerden kira alınmaması, kira feshi yapılmaması ve tahliye kararlarının uygulanmaması gibi önemli çalışmalara imza atılmıştı. Fakat tüm bunlar karşısında ev sahipleri ödenmeyen kiralar yüzünden karşılıklı olarak zor dönemden geçmektedir.

Emlak Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran bu günlerin herkes için zor bir süreç olduğunu hatırlatmış ve karşılıklı anlayış içerisine girilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Korona döneminde ödenme sıkıntısı

Küresel anlamda yaşanan ekonomik sıkıntı tüm dünyada işsizlik oranını bir hayli arttırdı. Korona dönemi olarak tarihe geçmek üzere olan bu pandemi ilan edilen salgın hastalık karşısında insanlar ekonomik daralma yaşıyor. Bu zorlu sürecin tüm dünya üzerinde etkisi olduğunu ve çoğunluğun kiralarını ödemekte epey zorlandığını hatırlatan Başaran; zorlu bir süreçten geçtiğimizi ve yaşanan korona günleri kapsamında kiralar için alınan herhangi bir karar olmadığını, aksine bazı duyarlı ev sahiplerinin kiracılarına destek olmak durumunda kaldığını belirtti. İş faaliyetleri biranda kesilen ve işsiz kalan vatandaşa bazı ev sahipleri kira ödemelerinde erteleme kararı aldı.

Korona günlerinde yaşanan zorlu sürecin herkes için var olduğunu hatırlatan Başaran, karşılıklı anlayışın bu süreçte çok önemli olduğunu vurguladı. Karşılıklı anlayış içerisinde atlatılması beklenen süreçte ev sahiplerine seslenen Emlak Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, yıllardır günü gününe kirasını ödeyen kiracılar için esneklik sağlanması gerekliliğinin üstünü çizdi. İnsani bir yardım kapsamında görülmesi gereken kira ertelemeleri ve karşılıklı anlayış kapsamında kiracılarınıza destek olabilirsiniz. Ayrıca aniden evden çıkarılan kiracınızın yerine uzun bir zaman yeni birini bulma olasılığınız yok.

Bu durumu suiistimal etmeyelim

Emlak Danışmanı Başaran zorlu korona döneminde ev sahiplerinin bu durumu suiistimal edenlere karşı uyanık olması gerektiğini söyledi. Kiracılara da ayrıca seslenen Danışman, “gelirinizde herhangi bir kesinti yaşanmadığı takdirde ödemeler konusunda bahaneleriniz olmasın” dedi. Bazı ev sahiplerinin tek gelir kaynağının kira olduğunu söyleyen başarılı Emlak Danışmanı, tek gelir kapısı kira olan vatandaşları da zor durumda bırakmaktan kaçınmalıyız ifadelerini kullandı.

İşyerlerinde kira ödemeleri ertelendi

Korona günlerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar özellikle iş yeri faaliyetleri durdurulan kesimlerde görülüyor. Kiracısı bulunan mülk sahiplerinin devletin aldığı karar neticesine uyum göstermesi gereklidir. Bu karar kapsamında 1 Mart-30 Haziran 2020 tarihlerinde işletme kazancı düşünülerek ödenen kiralar verilmeyecek. Ayrıca mülk sahibi tarafından kiracının çıkarılma yetkisi durdurulmuş durumda. Koronavirüs tehlikesinin biteceği günü iple çeken Evrim Kırmızıtaş Başaran, “birbirimize karşı anlayışı büyütmeli ve zorlu süreçte destekleri arttırmalıyız,” sözlerini kullandı.