Kategoriler
Ekonomi

Korona virüsü yabancı alıcıları arttırdı

Konut satışları hız kaybetmeden sürmeye devam ederken, firmaların ve müteahhitlerin yüzünü güldüren gelişmeler de yaşandı. Geçtiğimiz şubat ayında yabancılara yapılan konut satışlarında geçen yıla oranla yüzde 21,9 oranında yükselme görüldü. Bu haberlerle birlikte piyasanın yükselişe geçtiği açıkça görülüyor.

Faiz oranlarındaki düşüşlerin getirdiği emlak sektöründeki canlılığın yanı sıra, geçtiğimiz ocak ve şubat ayı rakamları yabancılar üzerinden yüksek konut satışları olduğu ortaya çıkardı. 2020 yılının başları emlak sektörünün hız kazanmasıyla birlikte ocak ve şubat ayı yabancıya konut satışında 7 bin 912 sayısını gördü.

Sadece geçen yıl için bu sayı 6 bin 489 idi. Bu yüzde 21,9’luk orandaki bir artış olarak hesaplandı.

EN İYİ RAKAMLAR ŞUBAT AYI İÇERİSİNDE

Özellikle geçen yılın satış rakamları ile kıyaslandığında, bu yılın şubat ayı içerisinde yabancılara konut satışlarının yüzde 20,6’lık bir yükseliş söz konusu olduğu açıkça görülüyor. Geçtiğimiz yıl aynı tarihler içerisinde yabancı alıcılar İstanbul’dan 1.140 konut satın almış, bu değer bu yıl 1.987 konut satışı olarak gözlemlenmiştir. Bu da açıkça yüzde 40 artış olduğu söylenebilir.

İLK TERCİH İSTANBUL

İstanbul ili satışlarda ilk sırada yerini korumayı sürdürürken, satış oranlarına bakıldığında Antalya’da bu değer 805 konut olarak görüldü. Böylece Antalya, Türkiye’de yabancıların ikinci tercih ettiği il olarak konumunu yükseltti. Ankara, Yalova ve Bursa illeri ise bu sırayı takip ediyor.

256 konut satışı ile Ankara, 131 konut satışı ile Yalova ve 115 konutla Bursa sıradaki yerini aldı.

KOMŞUMUZ EN BÜYÜK ALICI

İranlıların yeni konut tercihlerini Türkiye’den yana kullanmaları verilerde de birinci alıcı olmalarına neden oldu. 721 konutun alıcısı İranlıları; 691 konutla Iraklılar, 282 konutla Ruslar, 256 ile Afganlar ve 141 konutla Ürdünlüler takip ediyor.

Taleplerin giderek arttığını belirten Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, yabancı alıcıların ülkemizdeki konutlara güvendiğini söyledi. Yabancılar en çok tapulu, teslim tarihi gelmiş konutları satın alıyor. Projelere yüksek taleplerin de daima yabancı alıcılar tarafından geldiği gözlemleniyor.

KORONA VİRÜSÜ KAZANDIRIYOR

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü (covid-19), yabancı alıcıların Türkiye’yi tercih etmelerini sağladı. Bu konu için Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu tarafından getirilen açıklamada; korona virüsünün etkisi Türkiye için olumlu bir gelişme olabileceği ve satışların giderek yükselmesi beklendiğini ifadelerini kullandı.