Kategoriler
Ekonomi Gündem

Koronavirüs yumurta üreticilerini vurdu… İflas eden kurumlar var

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, küresel piyasada etkisini sürdürürken Türkiye’deki yumurta sektörü de salgından payını aldı. Yumurta ihracatı sekteye uğrarken yumurta üretimi yapan bazı firmalar iflas etti. Tavuklar için ithal edilen yemler ülkeye ulaşamazken bir yumurta kolisi, 7 lira civarına düştü. Ürünler ihracat edilemeyince üretim durdu. Tavuklara bakamayan üreticiler, hayvanlarını kesime gönderdi. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Yumurta Üreticileri Başkanı İsmail Saraçoğlu, sınırların kapatılmasından dolayı ihracat yapamadıklarını belirterek “Sınıra gönderilen yumurta tırlarımız geri gönderildi. Bu sebeple üretim fazlası yumurtalar ülke içinde kaldı. Şu an yumurtanın kolisi 6-7 liraya kadar düşmüş durumda. Tavuklar için ithal ettiğimiz yem ve proteinleri de alamıyoruz. Üreticilerimiz tavuklarına bakamadığı için bir ay içerisinde 6 milyon tavuk kesime gönderildi, altı tavuk çiftliği ise kapatıldı.” dedi.

6 milyon tavuk kesime gönderildi

Saraçoğlu, son bir ay içinde 6 milyon tavuğun kesime gönderildiğini kaydetti. Başkan İsmail Saraçoğlu “Geçtiğimiz yıl Irak Türkiye’den yumurta ve benzer bazı gıda ürünlerinin alımını durdurmuş ve sektör daralmaya gitmişti. Şimdi de koronavirüs nedeniyle ihracat yaptığımız İran, Suriye, Kuveyt, Katar, Azerbaycan ve diğer ülkelere yumurta gönderemiyoruz. Haftada yaklaşık 280-300 tır yumurtayı ihraç ederdik ama son bir aydır koronavirüsten dolayı sınırlar kapatılınca sektör perişan oldu” diye konuştu.

Başkan Saraçoğlu yumurtanın kolisinden 3 lira zarar ettiklerini aktardı. Konya Yumurta Üreticileri Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Yurt dışına ihracat yapamadığımız için üretim fazlası yumurta ülkede kaldı. Şu an üreticimiz bir yumurtayı 36 kuruşa üretiyor. İhracatta yaşanan sorunlardan dolayı yumurtanın kolisi 6-7 liraya düştü. Şu an yumurtanın kolisinden 3 lira zarar ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yüzlerce çalışan işsiz kaldı

Saraçoğlu “Yumurtaları ihraç edemememizin yanında tavuklarımız için gerekli besin ürünlerini de yurt dışından ithal edemiyoruz. Tavuklarını besleyemeyen üreticimiz Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon tavuğu kesime gönderdi. Yumurta sektöründe bu sorunlar devam ederse 110 milyon olan tavuk varlığımız 100 milyonun altına düşer. Şu an benim bildiğim kadarıyla son bir ay içerisinde 6 büyük tavuk çiftliği kapatıldı. Yüzlerce çalışan işsiz kaldı. Eğer süreç bu şekilde devam ederse iflasların ardı arkası kesilmez” diye konuştu.

Döviz kurlarının artmasıyla üretim için ithal edilen malların maliyetinin arttığını belirten Konya Yumurta Üreticileri Başkanı İsmail Saraçoğlu, yumurta ve tarım ürünleri için acil olarak bir ekonomik paketin hazırlanması gerektiğini kaydetti. Saraçoğlu “Döviz kurunun yükselmesi nedeniyle ithal ettiğimiz birçok ürünün maliyeti arttı. Salgın bitse bile bu şartlar altında üretim yapmak çok güç hâle geldi. Bu yüzden hem yumurta sektörü hem de tarım ürünleri için acil bir ekonomik paket hazırlanmalı” dedi.

Kaynak: Sözcü, Müslüm Evci