Kategoriler
Ekonomi Gündem

Koronavirüsten hangi ürünler etkilendi?

Vuhan’dan yayıldığı belirlenen yeni tip koronavirüs salgını, emtia piyasasını da etkiledi. Virüsün küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkileyeceğini ilişkin endişeler, emtialara daolumsuz yönde yansıdı. Kahve ise yatırımcısına en fazla kaybettiren ürün oldu. Geçtiğimiz ay, kahve, yüzde 20,9 oranıyla değer kaybetti.

Anadolu Ajansının muhabiri, emtia piyasasında işlem gören 18 ürünün fiyat hareketleri üzerinde incelemede bulundu. Muhabirin derlediği verilere göre 2020 yılının ilk ayında 5 ürün değer kazanırken diğer ürünler ise yatırımcısına kaybettirdi. Buna göre başta kahve olmak üzere 18 üründen 13’ünün fiyatlarında azalış oldu. Kahveyi, sırasıyla, doğal gaz, Brent petrol, nikel, soya fasulyesi, bakır, alüminyum, pamuk, mısır, çinko, kurşun, buğday ve platin takip etti.

Buna göre, ocak ayında, doğal gaz yüzde 15,9 oranında, Brent petrol yüzde 15 oranında, nikel yüzde 9,8 oranında, soya fasulyesi yüzde 8,7 oranında değer kaybederken bakır yüzde 8,4 oranında, alüminyum yüzde 3,8 oranında, pamuk yüzde 2,2 oranında, mısır yüzde 1,7 oranında, çinko yüzde 1,6 oranında, kurşun yüzde 1,3 oranında, buğday yüzde 0,9 oranında, platin ise yüzde 0,6 oranında değer kaybetti.

“Büyük kahve zincirleri mağaza kapattı”

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen salgının emtialarda yarattığı etkiyi en fazla hisseden kahve emtiası olduğunu belirterek Çin’in kahve sektöründe önemli bir yeri olduğunu dile getirdi. 

Son yıllarda, Çin’in kahveye yönelik ithalat faaliyetlerinin önemli oranda yükseliş kaydettiğini söyleyen Ergezen “Fakat koronavirüsün ortaya çıkması, kahve talebine yönelik endişeleri de beraberinde getirdi. Virüs nedeniyle ülkenin en büyük kahve zincirleri mağazalarını kapatmak zorunda kaldı. Uluslararası kahve zincirleri de birçok mağazasını kapatmak zorunda kaldı. Tüketimde önemli bir düşüş oldu. Bu nedenle piyasa koronavirüsün kahve üzerindeki etkilerini agresif fiyatlıyor. Fakat Çin’in küresel kahve pazarındaki yerinin hâlen küçük olduğunu belirtmekte fayda var.” ifadelerini kullandı.

Dolar yükseldikçe kahve fiyatları düşüyor

Kahve fiyatlarının dolar bazında belirlendiğini söyleyen Zafer Ergezen, dolar kurunun büyük kahve üreticilerinin olduğu  Brezilya, Vietnam ve Kolombiya gibi ülkelerin birimlerine karşı değer kazandığını ifade ederek bu durumun dolar bazındaki kahve fiyatlarının düşürdüğünü kaydetti. Ergezen, “Bu sebepten dolayı ülkedeki hava koşulları da kahve fiyatlarına direkt etki ediyor. Brezilya’da etkili olan yağışlar sayesinde kahve ağaçlarının çiçeklenmesi artıyor. Sonucunda ise üretim… Üretimdeki artış beklentisi ise fiyatlar üzerindeki satış baskısını artırıyor. Üretim tahminleri henüz önceki yıla göre artışa işaret etmiyor. Fakat üretim tahminlerinin birkaç ay geriden geldiğini belirtmekte fayda var. Eğer yağışların etkisi hissedilmeye başlanırsa fiyatlar üzerindeki baskının bir süre daha etkili olduğunu görebiliriz.” diye konuştu.