Kategoriler
Ekonomi

Kültür ve Turizm Bakanı yeni çalışmaları duyurdu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 1 Nisan tarihinde uygulamaya geçilmesi beklenen konaklama vergisinin ertelendiğini duyurdu. Önceki gün televizyon kanalı TRT Haber’e konuk olan bakan, ardından sosyal medya hesaplarında yeni düzenlemelere dair açıklamalar getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı kredi kefaletini arttırdı

Bakan yaptığı açıklamalara ilişkin, döviz kazancı olan işletmelere dair alınan yeni kararlar neticesinde kredi garanti kefaletinin yüzde 80 oranından yüzde 100’e çıkarıldığının müjdesini verdi. Koronavirüs (covid-19) ile mücadele kapsamında değişikliğe gidilmesinin durgunlaşan sektörde canlandırıcı bir etkisi olması umudunu beraberinde getirmiş oldu.

Ülke genelinde gerçekleştirilen seyahat yasaklarında hava trafiğinin durması ve bunların yol açtığı sektör kayıplarına Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, mağduriyetin giderilmesi anlamında yeni çalışmalar yaptıklarını duyurdu.

Bakan Ersoy, Maliye ve Hazine Bakanlığı ile ortak çalışma sonucunda otellerin geri ödeme koşullarını gerçekleştirilebilmesi için yeni kredi oluşturduklarını açıkladı. Pazartesi günü ilan edilen bu kredi paketinin, ilan edildikten sonra başvuru süresi iki hafta olarak belirlenmiştir. Kredi başvurusunda bulunan işletmeler için kamu bankalarından destek verileceği ve 6 aylık finans sağlanacağını sözlerine dahil etti.

Konaklama vergisinde yeni tarih

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konaklama vergisine dair konuşmasında bu uygulamanın resmi tarihi 1 Nisan’da hayata geçmesi beklenirken, önümüzdeki koşullar nedeniyle ödemelerin yılbaşına ertelenmesine karar verildi. Böylece en geç ödeme süresi 1 Ocak 2021 olarak belirlenmiş ve TÜRSAB aidatlarının bu yıl içerisinde alınmayacağını hatırlatmıştır. Henüz düzenlemede olan yeni kararların yürürlüğe girmesi için torba yasasından geçmesi bekleniyor.

Ayrıca turizm sektörü çalışanlarının unutulmadığını belirten Bakan Ersoy; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla birlikte yeni bir çalışma yaptıklarını duyurdu. Buna göre 5-6 ay turizm sektöründe çalışan personellerin kısa çalışma programından yarar sağlayabileceğini hatırlattı. Asgari ücret desteğinin de bu yıl sonuna değin uzatıldığının altını çizdi.

Televizyon kanalında açıklamalarını sürdüren Bakan, birbiriyle etkileşim sağlayan sektörler arasında turizm, hava yolu ulaşımı, hat ulaşımı gibi birçok mağduriyetin giderileceği haberini verdi. Finans kaynaklı sorunların önüne geçmek maksadıyla Maliye ve Hazine Bakanlığı’yla birlikte titiz bir çalışma  gerçekleştirdiklerini ve öncelikle halk sağlığını düşündüklerini belirtti.

Koronavirüs salgının sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı etkisi altına aldığını ve pek çok mağduriyet yaşandığını hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı, ülke genelinde hızlı bir şekilde önlem aldıklarını ve insanların paniğe kapılmaması gerektiğini vurguladı.