Kategoriler
Ekonomi Gündem

Lesotho Krallığı’nda ilk vaka… Test için yeterli kaynakları yok!

Afrika kıtasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tespit edilmediği tek ülke kalmıştı. BBC’nin haberine göre; tek komşusu Güney Afrika olan Lesotho ülkesinde ilk vaka açıklandı. Böylece Kovid-19, Afrika kıtasındaki bütün ülkelere yayılmış oldu.

Güney Afrika ülkesinde ise 11 bin 350 kişide koronavirüs tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Güney Afrika ve Suudi Arabistan’dan gelen 81 yolcuya yapılan testler sonucunda bir vakaya rastlanıldığını bildirdi. Ülkenin Maliye Bakanı ise sağlık sistemlerinin yetersiz olduğunu ve salgının Lesotho için büyük bir yük olduğunu dile getirdi.

Bugüne kadar nasıl girmedi?

BBC’nin Birleşik Krallık’a yönelik yayımlanan internet gazetesindeki habere göre; ülkenin tek komşusu olan Güney Afrika’yla sıkı temasa rağmen koronavirüsün nasıl bugüne kadar yayılmadığı sorusu haftalarca soruluyor. Her iki ülkede görülen Basotho etnik grubunun yüz binlercesi Güney Afrika‘da çalışıyor.

İki ülke arasındaki sınır, mart ayının sonunda kapatılırken yalnızca gerekli görülen işçilerin giriş ve çıkışlarına izin verildi.

Lesotho’nun sağlık sistemi virüsü kaldıramaz

Lesotho Maliye Bakanı Moeketsi Majoro Güney Afrika‘daki EyeWitness News’a verdiği röportajda, salgının ülke için “muazzam” bir yük olacağına yönelik değerlendirmede bulundu. Ülkede Kovid-19 testi için yeterli kaynak bulunmuyor.

Lesotho Krallığı‘ndan test için alınan numuneler Güney Afrika‘da bulunan Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NICD)’ne gönderiliyor. Krallık’taki kaynak yetersizliğinin yalnızca virüsü tespit etmede ve yayılmasını engellemekte değil, aynı zamanda, tedavi uygulamalarında da gecikmeye yol açacağı görüşü bulunuyor.

Test edilen kişi sayısı 597

Öte yandan Sağlık Bakanlığının açıklamalarına göre ülkedeki 597 kişiye koronavirüs testi yapıldı. Test yapılan 295 kişide vakaya rastlanmazken 301 kişinin test sonucu bekleniyor.


Kaynak: BBC, Taşınmaz Haber