Kategoriler
Emlak Haberleri

Lojman kira bedeli yüzde 18 arttı

Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Ahmet Ünlü, bugün kaleme aldığı ‘2022 yılında kiralanan lüks lojmanlarda oturanlar ne kadar kira ödeyecek?’ başlıklı yazısına “Bu yazımızda belki birileri merak eder diye lojmanlarla alakalı sorunlara yer vererek 2022 yılında lojman kira bedeli hakkında bilgi vereceğiz” ifadelerini kullanarak başladı. Ahmet Ünlü, yazısına şu şekilde devam etti:

2022’de lüks lojman kira bedeli %18 artarak 624 TL oldu

“Birçok kamu görevlisi evi olduğu halde lojmana başvurmakta ve lojman çıkınca da konutu kiraya vermektedir. Bazıları da kurumunun var olan lojmanını beğenmemesinden dolayı lojmanını kiraya vermektedir. Düşük ücretli memurlara böyle fırsatlar sunulmamaktadır. Bu sebeple yüksek ücretli memura sunulan kiralık lojmanlar veya görevli lojmanlar örtülü yardım yerine geçmektedir. Bu yardım özellikle de görev tahsisli lojmanlarda oturma hakkı bulunanlar için çantada keklik olmaktadır.

Bu açıklamadan sonra 407 No’lu Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre 2022 yılı için 220 metrekare büyüklüğündeki bir lojman için bir kamu görevlisinin ödeyeceği lojman kira bedeli şöyle hesaplanabilir:

120 (lojman büyüklüğü ne kadar olursa olsun 120 metrekare üzerinden hesaplanır) x 7,43 = 891,6 TL. Bu tutardan %30 indirim uygulanmakta olup indirim tutarı ise 891,6 x 30/100= 267,48 Türk Lirasıdır. Toplam lojman kira bedeli ise; 624,12 Türk Lirası olur.”

“Özellikle birçok üst düzey kamu görevlisine yüksek rakamlarla lojman kiralaması yapılmaktadır. Ünlü ayrıca bu tutarlar 7-8 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.” değerlendirmesi yaptı. “Lojman kira bedeli ne kadar olursa olsun kamu görevlisinin ödeyeceği azami kira tutarı 624,12 TL’dir.

Lojman kira bedeli yüzde 18 arttı

Yukarıda lojman kira bedellerinin nasıl hesapladığından bahsettik. Buna göre kamu lojmanlarının aylık kira bedellerine 2022’de TÜFE oranları dikkate alınarak, %18 artış oldu. 120 metrekarelik bir lojmanda 624 TL’ye oturulduğunu açıkladığımızda artışların ne anlama geldiği daha iyi anlaşılacaktır. Yeni bedeller, 15 Ocak 2022’den itibaren geçerli olacaktır.

Açıklanan 407 No’lu Tebliğ kapsamında kamu lojman kira bedelleri kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda metrekaresi 3 lira 62 kuruştur. Ayrıca kalorifersiz konutlarda metrekaresi 5 lira 66 kuruş oldu. Kaloriferli konutlarda ise metrekaresi 7 lira 43 kuruş olacak şekilde belirlenmiştir.

Kamu lojmanlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 2 lira 97 kuruş yakıt bedeli kiraya ek olarak tahsil edilecektir. Nasıl, belirlenen lojman kira tutarı oldukça yüksek bir rakam değil mi?

Evi olanların lojmanda oturmalarını önleyecek herhangi bir düzenleme yok

Ahmet Ünlü, “Memurların en rahatsız olduğu konulardan birisinin de birden fazla evi bulunmasına karşın hala kamu konutunda oturmalarına izin verilen kişiler” dedi. Ayrıca; “Kamu Konutları Yönetmeliği’nin özel tahsisli ve görev tahsisli konutlarda oturabilmek için personelin görevli olduğu il sınırlarında birden fazla evi olsa da bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu durumsa çok ciddi bir haksızlığa neden olmaktadır. Bu durumu çarpıcı bir örnekle açıklayalım. Bir kamu kurumunda görev tahsisli bir konutta oturan bir kamu görevlisi o görevde bulunduğu sürece bu konutta oturma hakkına sahip bulunmaktadır.

Bazı hususlarda bu personel, kamu görevine başladığında konuta oturmakta ve emekli olunca konutu boşaltmaktadır. Binlerce düşük gelirli kamu görevlisi sıra tahsisli konut beklerken görev tahsisli konutlarda oturanlara böyle bir ayrıcalığın verilmesinin ve bu zamana kadar da hiçbir vicdanı sızlatmamasının mantığını anlamak mümkün değildir.

Eğer gerekli düzenleme yapılmazsa yönetmeliğin 2 sayılı cetvelinde bulunan bir memurun bin adet evi olsa bile görev tahsisli konutta oturmasına hiçbir engel olmayacaktır. Böyle bir suiistimal alanının hala açık olması ise anlaşılmamaktadır.

Oturduğu lojmanı satın alan memur tekrar lojman talep etti

Kamu konutlarında oturanlarla alakalı daha önceki yazılarımızda çok ayrıntı bilgilere yer vermiştik. Memuriyeti süresince lojmanda oturanlardan kendi lojmanında çocuklarını oturtanlara kadar birçok konuya yer vermiştik. Yani lojman işinin amacının tam tersi istikamette işlediğini belirtmemiz gerekmektedir.

Malum olduğu üzere kamu lojmanlarının satışında lojmanlarda oturanlara öncelik verilmiştir. Bu bağlamda, bir memur oturduğu lojmanı satın almıştır. Ve lojmanda oturmanın cazibesinden çıkmanın elemini sonlandırmak için yeni bir lojman talep etmiştir. Bazılarınız bu kadar da olmaz der ancak bu kadar da oldu.

Kiraların bu kadar arttığı bir dönemde, bu cins uygulamaları sonlandırmak ve yaşadığı yerde evi olanlara lojman tahsisini önlemek için yönetmelikte hemen değişiklik yapılması kamu vicdanının rahatlatılması için kaçınılmaz hale gelmiştir. Sistemsizliğin sistemleştiği ortamlarda yaptığımız eleştirinin ne kadar duyulacağını doğrusu merak ediyoruz. Biz uyarı görevimizi yapalım da ister uyulur isterse uyulmaz.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…