Kategoriler
Gündem

Marmara Depremi’ni İtalya ve Avusturya da hissedecek

Türkiye’de art arda meydana gelen depremleri vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, İstanbul’da meydana geleceği belirtilen depremin İtalya ve Avusturya’yı bile etkileyeceğini kaydetti.

Silivri açıklarında meydana geleceği öngörülen 7.6 şiddetindeki depremin denizin üzerinden değil, yer kabuğundan geleceğini kaydeden Er, “O etkileşim ve deprem dalgaları dolayısıyla Bursa da 7.6 şiddetindeki depremden bayağı ciddi bazlı etkilenecektir.” diye konuştu. Bursa’da yer alan yerleşim zeminlerinden bazılarının depremin etkisini artıracağını kaydeden Şube Başkanı Er, “Ova bölgesi tamamen bu şekildedir. İkincisi Kuzey Anadolu ortak fay hattı olarak adlandırdığımız İznik’ten başlayıp Gemlik, Orhangazi, Mudanya ve Karacabey’e doğru devam eden fay hattı üzerinde oluşabilecek bir deprem zaten yerleşim yerlerinin içinden geçiyor. Bundan etkilenmeme şansımız yok.” diye konuştu.

“İstanbul çok etkilenmeyecek”

“Buradan İstanbul çok etkilenmeyecek.” diyen Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er Bursa’yı üç ana kolun etkileyebileceğini kaydetti. Er, “Ama üçüncü bir fay hattımız daha var. Tam yerleşim yerlerinin içerisinden geçen, İnegöl’den başlayıp Kestel ve Gürsu’dan sonra Yıldırım’da üç kola ayrılmaktadır. Osmangazi’den devam edip Nilüfer, Çalı, Mustafakemalpaşa’nın altından Uluabat Gölü’nden devam eden bir fay hattımız var. Bunları değerlendirdiğimiz zaman Bursa’yı üç ana kolun etkileyeceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bursa’nın sahip olduğu fay hattının 7.2 büyüklüğüne kadar deprem ürettiğini kaydeden Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Bursa’dan geçen fay hatlarının yerleşim yerine yakınlığı sebebiyle, şehirde meydana gelebilecek sarsıntının Bursa’ya ciddi ölçüde zarar verebileceğini kaydetti.

Şube Başkanı Er şöyle konuştu:

“1855 yılında Bursa’da meydana gelen depremde Ulu Cami’nin 20 kubbesinden 16’sı, Tarihi Kapalı Çarşı ve surlar yıkıldı. Mustafakemalpaşa ovasındaki birçok köy yerle bir oldu. Bin civarında insan hayatını kaybetti. Marmara Denizi’ndeki fay hattında 3 büyüklüğündeki depremi duyamayız. Ancak 2.5 büyüklüğünde güneydoğu hattında bir deprem olsa herkes hisseder. Bundan bir ay önce 3.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğinde herkes ayağa kalktı. Çünkü yerleşim yerimizin tam altında olan bir depremdi. Bursa’da meydana gelebilecek bir deprem gerçekten önemli hasarlar verebilir. Bununla ilgili acil önlem almalıyız.”