Kategoriler
Gündem SonDakika

Mars’ta su bulundu! Sıvı hâlde!

Geçmişte yaşamın olduğu düşünülen Mars‘ta yeraltı suları bulundu. Kızıl Gezegen‘in Güney Kutbu’nda, yerin altında birkaç göl keşfedildi. Gezegenin yeraltı göl rezervleri, 2018 yılında radara girmişti. Bu sinyaller, yerin 1,5 kilometre altındaki göl rezervini işaret ediyordu.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yürütülen Mars Ekspres Misyonu kapsamında yeni göller keşfedildi. ESA tarafından yapılan açıklamaya göre en büyük yeraltı gölünün 20×30 kilometrelik çapta. Bu gölün etrafında ise birkaç tane küçük gölet bulunuyor.

Ancak Mars‘ın soğuk hava koşullarında var olabilen bu suyun çok tuzlu olduğu düşünülüyor.

Kızıl Gezegen’de yaşam olabilir

Mars, aynı zamanda gelecekte yaşamın kurulabileceği gezegen olarak ele alınıyor. Uzay Ajansı, Kızıl Gezegen‘in de tıpkı Dünya’nın ilk dönemleri gibi yüzden akan su sayesinde sıcak ve nemli olduğunu dile getirerek eskiden olası bir yaşama işaret etti.

Suyun bugün yüzeyde sabit kalmasının mümkün olmadığını belirten Ajans, yeni keşfin yer altındaki göl sisteminin milyarlarca yıla kadar var olabileceğini kaydetti. Bu yerlerin Gezegendeki geçmiş yaşam kanıtı aramak için ideal konumlar olduğunu bildiren Avrupa Uzay Ajansı, buraya ulaşmanın çok zor olduğunu da ekledi.

Göllerde yaşam olması zor

Göllerdeki suların tuzlu olduğu düşünülürken BBC’nin haberine göre tuz oranının yüksekliği sebebiyle orada yaşamın bulunması zor. Habere göre atmosfer kalınlığının çok düşük olduğu Gezegenin yüzeyinde de suyun bulunması çok zor.

Roma Tre Üniversitesinde ve araştırmada görevli Elena Pettinelli, konuya ilişkin “2018’de şüphelendiğimiz gölün pozisyonu ve büyüklüğünü onaylamanın yanı sıra üç yeni su kütlesi daha fark ettik.”, “Ana gölün etrafında daha küçük su kütleleri de var fakat bunlar birbiriyle bağlantılı mı bilmiyoruz.” açıklamalarında bulundu.

 

Mars Ekspres nedir?

ESA tarafından 2003 yılında başlatılan Mars Ekspres aracı, 17 yıl 3 ay ve 27 gündür uzayda. Vikipedi’de yer alan bilgilere göre uzay keşfi Misyonu kapsamında gönderilen araç 16 yıl 9 ay ve 4 gündür Kızıl Gezegen‘in yörüngesinde.

Taşınmaz Haber, BBC, Vikipedi