Kategoriler
Gündem

Maskesiz sokağa çıkma yasağı hangi illerde?

Anadolu Ajansının aktardığı bilgilere göre; 26 ilde, şehirlerdeki hıfzıssıhha kurulu tarafından maskesiz sokağa çıkma yasağı getirildi. Öte yandan 13 ilin bazı ilçe veya konumlarına maske takma zorunluluğu geldi. Sokaklarda maske takma zorunluluğu bulunan illerden 11’i büyükşehir statüsünde.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının engellenmesi için 13 ildeki pazar yerleri, marketler, AVM’ler, toplu ulaşım araçları, taksiler, kuaförler ve berberlerde maske takma zorunluluğu sürüyor.

Maske takma zorunluluğu olan iller

Maskesiz sokağa çıkma yasağı; Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Konya, Muğla, İzmir, Sakarya ve Urfa büyükşehirlerinde geçerli. Ayrıca, büyükşehir statüsünde olmayan Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Bolu, Bartın, Burdur, Düzce, Isparta, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırklareli, Rize, Siirt ve Uşak illerinde de maske takma zorunluluğu bulunuyor.

Bu şehirlerde, sokağa çıkan herkes, nerede olursa olsun, maske takmak zorunda.

Yasağın belli konumlarda uygulandığı iller

Gaziantep, Giresun, Karaman, Kayseri, Ordu, Trabzon, Tunceli, Van, Kırıkkale ve Manisa’nın merkez ve bazı ilçelerine ait cadde ve sokaklarında maske takma zorunluluğu getirildi.

Ayrıca, Bitlis’in Tatvan ilçesinde ve Çanakkale’nin Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde maskesiz sokağa çıkmak yasak.

Maskesiz sokağa çıkmanın cezası ne kadar?

Kovid-19 salgınının yayılmasının önlenmesine ilişkin düzenlenen tedbirlere uymayanlara 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi doğrultusunda idari yaptırım uygulanıyor.

Maskesiz sokağa çıkmanın cezası, ayrı bir suç işlenmediği takdirde 250 liradan başlıyor, bin liraya kadar çıkıyor. İlgili maddede şu ifadelere yer veriliyor:

“Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.”

Sokağa çıkma yasağı ne zaman?

Ramazan Bayramı’nın öncesinde, Tüm Türkiye’de sokağa çıkma yasağı başlayacak. 23 Mayıs ile 26 Mayıs arasında bütün şehirlerde, sokağa çıkmak yasaklanacak.

Ancak 23 Mayıs’ta saat 10.00 ile 17.00 arasında 20 yaş ile 65 yaş grubu arasındaki yurttaşlar, evlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidebilecek.